За последните 20 години цените на храните в Турция са

...
За последните 20 години цените на храните в Турция са
Коментари Харесай

"В Турция храните никога не са били толкова скъпи"

За последните 20 години цените на храните в Турция са се повишили с 1750%. Само за последната година каймата е скочила с близо 150%. Днес за доста турци елементарни хранителни артикули се трансформират в разкош, написа " ".

Темата за растящите цени е една от най-обсъжданите в турското общество. Не е загадка, че стопанската система на Турция е в рецесия от много време. Страната страда от високата инфлация, която към този момент от години гони нови и нови върхове.

Според формалната информация през март тя е била към 50% в съпоставяне със същия месец на 2022 година. Но съгласно изчисленията на самостоятелната изследователска група Inflation Research Group - ENAG става дума даже за 112% инфлация - знак, че турските управляващи смекчават действителната обстановка.

През последните години турската лира загуби доста от цената си по отношение на $ и еврото: в случай че през 2014 година едно евро струваше 2.90 лири, в този момент обменният курс е 1 евро за 21 лири.

Темата съпровожда и предизборната акция. До изборите остава по-малко от месец. А преди броени дни президентът Реджеп Ердоган разгласи партийната си стратегия - е да смъкне инфлацията до едноцифрени стойности, както и да " се пребори " с нестабилните цени на питателните артикули.

Според изследване на Изследователския център на синдикатите, цените на храните в Турция са се повишили с 1750 % за последните 20 години. Партията на Ердоган е била на власт през цялото това време.

Днес страната се подрежда на пето място в статистиките за инфлация на храните в международен мащаб. С 69% инфлация на питателните артикули Турция се подрежда на пето място след Ливан, Зимбабве, и Иран.

Според Националния съвет за алено месо, телешката кайма е поскъпнала с 30 на 100 единствено за последния месец, а общият растеж за последната година е 147%.

" Най-важният въпрос за изборите "

На този декор мнозина в Турция не могат да си разрешат доста хранителни артикули. А това несъмнено ще има значение за вота на 14 май.

" Инфлацията ще бъде основен въпрос на изборите ", споделя турският политолог Берк Есен. Това е най-важният проблем, който тормози държавното управление преди вота.

" Инфлацията на храните е голямо предизвикателство за ръководещите. Това е единствената причина държавното управление да има проблеми с твърдия си електорат. Голяма част от него е от ниската междинна класа. А те са доста наранени от повишаването на храните ", изяснява Есен пред Дъждовни води.

Млякото и месото се трансформират в разкош

" Средностатистическият турски жители към този момент не може да си разреши млечни и месни артикули ", твърди Шемси Байрактар, ръководител на Турската земеделска асоциация. Производителите към този момент не могат да изхранват животните си, тъй като инфлацията се отразява и на фуража.

" Животните за разплод бяха избити. Количеството мляко, доставяно на преработвателната индустрия, понижа. Заради увеличението на разноските и намаляването на предлагането цените на месото се покачиха. Не всеки има достъп до месни и млечни артикули ", споделя Байрактар.

По време на пандемията всички хотели и заведения за хранене в страната бяха затворени - а точно това са местата, на които се употребява доста месо. " По това време 70% от месото оставаше. Производителите го продаваха на доста ниски цени ", споделя Ахмер Юджесан, ръководител на Асоциацията на месопроизводителите и месната промишленост.

 Кои са основните играчи в акцията за изборите в Турция Кои са основните играчи в акцията за изборите в Турция

Днес туризмът и заведенията за хранене още веднъж работят обикновено и потреблението на месо се е върнала на предходните си равнища. " Но при неналичието на задоволително вложения вътрешното търсене не може да бъде задоволено. Ето за какво през последните шест месеца цените непрестанно се покачват ", изяснява Юджесан пред Дъждовни води.

Според него виновността е в " неправилните политики " на държавното управление за справяне с инфлацията. " По време на пандемията нямаше положително обмисляне. Нужните ограничения просто не бяха взети ", споделя Юджесан.

" Правителството желае да избави ситуацията "

С оглед на растящите цени държавното управление реши да усили вноса на животни от чужбина. Държавният орган за месни и млечни артикули възнамерява да внесе повече от половин милион животни и 8500 тона модифицирано месо - главно от Латинска Америка.

Директорът на Турската асоциация на производителите на алено месо се оплаква, че политиката на държавното управление не е устойчива или насочена към бъдещето, а има за цел " просто да избави ситуацията ". Бюлент Тунч акцентира, че производителите не са кардинално срещу планувания импорт, а срещу неналичието на политическо обмисляне. Те считат, че държавното управление взема спорни решения.

" В предишното министърът споделяше, че са възнамерявали всичко. Че ще спрат вноса след три години и в никакъв случай повече няма да внасят. Тогава ние инвестирахме по съответния метод. Бяха издигнати стотици, хиляди фабрики, бяха основани доста нови компании. И внезапно споделят, че ще се внасят над 500 хиляди животни. Това ни тормози като производители. Преживяваме еднакъв сюжет още веднъж и още веднъж поради политиците, които се концентрират върху спасяването на ситуацията ", споделя Тунч.

" Цените няма да се намалят "

Подобно на Тунч, Юджесан има вяра, че вносът просто краткотрайно ще помогне на пазара. " Цените ще продължат да се повишават, вместо да спаднат ", споделя Юджесан.

" Никога в историята на страната ни храните не са били толкоз скъпи, колкото през днешния ден. Огромното болшинство от потребителите нямат достъп до съществени хранителни артикули. Те не могат да се изхранват сами ", сподели наскоро ръководителят на Фондацията за правата на потребителите Турхан Чакар.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР