„За последните 10 години нивото на преките чуждестранни инвестиции в

...
„За последните 10 години нивото на преките чуждестранни инвестиции в
Коментари Харесай

Бранимир Ботев: За последните 10 г. чуждестранните инвестиции са намалели 20 пъти

„ За последните 10 години равнището на директните задгранични вложения в България е намаляло 20 пъти”, сподели Бранимир Ботев в предаването „ Тази събота”. По думите му страната е съумяла да трансформира огромна част от даването на административни услуги в монополни права на страната и частните монополи.

„ България се срина извънредно, инвестицията е нещо, което би трябвало да привлечеш, да го ухажваш, самодейната политика липсва”, добави още Ботев.

В студиото присъстваше и Георги Малчев – учител и бизнесмен, който е избрал да остане и да се развива у нас. Двамата с Бранимир Ботев разясниха последния отчет на Световната банка за бизнес климата у нас, съгласно който страната ни се е сринала с 11 позиции тази година.

„ Тази година Индия се гордее, че за първи път е в топ 100. Въпросът е да приемеш разпоредбите на играта – в случай че този отчет е значим за теб, отчиташ тези неща. Има съответни критерии, които е безумство, че не се управляват”, разяснява Малчев.

Една от аргументите за намаляването на вложенията у нас е точно затруднената административна среда. „ Административният произвол основава корупционна среда и спъва действителните благоприятни условия да осъществите своите идеи”, разяснява Ботев.

„ 27 години след прехода се сещаме да вършим административна промяна. Не знам какво тъкмо вършим сега, само че експертизата постоянно отсъства в администрацията. По брой на хора в администрацията, ние сме на второ място в Европа, след Франция”, разяснява Ботев.

Според Георги Малчев от ден на ден и повече младежи у нас избират да останат и да се развиват в България. „ България е супер яка, хората желаят да се развиват. От хора като нас и вас, медиите, зависи да ги увлечем и да им средата, в която да се развият”, сподели още той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР