За поредна година магистратите от Окръжната и Районната прокуратура в

...
За поредна година магистратите от Окръжната и Районната прокуратура в
Коментари Харесай

Ученици от Видин, Белоградчик и Кула взеха участие в образователната програма на Висшия съдебен съвет

За поредна година магистратите от Окръжната и Районната прокуратура в гр. Видин са провели срещи с възпитаници в границите на просветителната стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие.

Отворени съдилища и прокуратури “, инициирана от Висшия правосъден съвет.

През образователната 2021/2022 година 152 възпитаници от Видин, Белоградчик и Кула са слушали лекции, изнесени от прокурорите, и са взели участие в ролеви игри по съответни проблеми.

Десетокласници от ГПЧЕ „ Йордан Радичков “ и ППМГ „ Екзарх Антим I “ в гр. Видин са посетили прокуратурата във Видин, а магистратите са гостували на място в две учебни заведения – СУ „ Христо Ботев “ в гр. Белоградчик и СУ „ Васил Левски “ в гр. Кула.

По време на лекциите магистратите са показали редица правни тематики – разделяне на управляващите съгласно Конституцията на Република България, функционалности на правосъдната власт и конструкция на правосъдната система. Запознали са учениците с специалностите на съдията, прокурора и следователя и с техния статут. Достъпно са обяснили на младежите по какъв начин могат да защитят правата си посредством правосъдните институции и типовете правосъдните услуги. Особено внимание е било обърнато на това по какъв начин да се предпазят и да не станат жертви на закононарушение, върху детското правораздаване, правосъдните процедури с присъединяване на деца и техните права.

Образователните лекции са били допълнени с демонстрации на взаимни действителни работни обстановки с прокурорите и поканените експерти на ОД Министерство на вътрешните работи гр. Видин, в това число от бранш „ Пътна полиция “. Учениците са станали директни участници в процеса, като са влезнали в функциите на прокурори, проверяващи служители на реда, поемни лица, лабораторни експерти, юристи и причинители на закононарушения. По този метод те са се срещнали с методите за събиране на доказателства и са дискутирали въпросите, свързани с прочувственото положение на човек, нарушил закона.

Във формат на ролеви игри магистратите взаимно с учениците са показали осъществяване на обиск, снемане на пръстови отпечатъци, изложение на доказателства, осъществяване на полеви химически проби.

Децата са показали интерес и любознание към новата за тях информация и са дали обещание да предадат наученото на своите другари.

Провеждането на просветителни срещи с учениците способства за създаване на ценностно отношение към закона и за ограничение на отрицателните модели на държание. Срещите образуват правна просветеност и просвета, покачват доверието в правосъдната власт. От значение е, че точно сходни начинания възпитават младежите като виновни и дейни жители.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР