За пореден път прокуратурата се оплака от системното нарушаване на

...
За пореден път прокуратурата се оплака от системното нарушаване на
Коментари Харесай

Прокуратурата пак се ожали от политически натиск. Ще отговаря на всяка лъжа |

За следващ път прокуратурата се оплака от " систематичното нарушение на върховенството на закона и правилото на разделяне на управляващите от страна на представители на изпълнителната и законодателната власт ".

От декларацията на държавното обвиняване, прочетена от зам. основния прокурор Десислава Пиронева, стана ясно, че поради множеството офанзиви против правосъдната власт и в частност прокуратурата се е стигнало до засягане на престижа й. Тези офанзиви изкривявали публичната визия за активността на прокуратурата, като " това заплашва правата на всеки един жител поради нарушаването на върховенството на закона ".

Прокуратурата е съгласна с думите на премиера Кирил Петков за нулева приемливост към корупцията и това, че никой не е над закона. Но това може да се реализира посредством разговор и взаимоотношение сред институциите, посочи Пиронева.

Поради големия размер на изнесени погрешни изказвания, на моменти граничещи с явни неистини, нямало по какъв начин да се показват по-конкретно. Прокуратурата ще се опита да ги обобщава и да показва справедлива информация, с цел да може българските жители да добият действителна визия, разясни Пиронева с уточнението, че се дава отговор на всяко погрешно изказване.

" Неверните и манипулативни изказвания целят уязвяване и засягат от ден на ден обособени прокурори, част от които работят в важен обществен и публичен интерес, и цели да им се влияе по непозволени от закона средства. Атаките против прокуратурата целят нейното евентуално преодоляване с нелегитимни политически цели ", се споделя в декларацията.

Заместничката на Иван Гешев уточни като образец изявление на съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов, че казусът с " Барселонагейт " ще бъде заметен под килима, а спецпрокуратурата неведнъж е давала информация по случая. Пропаганда била и тезата за неналичието на промяна в прокуратурата и ще докара до по-малко средства в Плана за възобновяване и резистентност.

Под ударите на рецензиите попадна и вицепремиерът Асен Василев.

" Докладът на АДФИ от м. година повтаря констатациите на отчета от 2020 година, предоставен от прокурор от Специализираната прокуратура, а не от министър Асен Василев, който е послужил в следствието против Васил Божков. Още през 2020 година е получен сигнал от Божков и са тествани всичките му изказвания в целокупност по досъдебното произвеждане, следено от Специализираната прокуратура ", регистрира Пиронева.

Но бе безапелационна, че е изключен разпит на обвинен с видеоконферентна връзка, преди да му бъде предявено обвиняване персонално.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР