За пореден път от Продължаваме промяната спекулират с информацията, която

...
За пореден път от Продължаваме промяната спекулират с информацията, която
Коментари Харесай

Вълчев: За пореден път от ПП спекулират с информацията, която предоставят на българските граждани

За следващ път от Продължаваме промяната спекулират с информацията, която дават на българските жители. Това разгласи в Сливен някогашният министър на образованието и науката Красимир Вълчев, който е лидер на листата с претенденти за на родни представители от ГЕРБ–СДС в Стара Загора. „ При визитата ми в Сливен попаднах на къс доклад на лидера на листата на ПП-ДБ. Там е записано, че с персоналното подпомагане на народния представител са обезпечени 6 млн. лева за реорганизация на две сливенски гимназии – Професионална гимназия по стопанска система „ Проф. доктор Димитър Табаков “ и ППМГ „ Добри Чинтулов “, а това не е правилно. Категорично не дава отговор на истината “, коментира Красимир Вълчев

Той изясни, че парламентарната група на ГЕРБ е предложила двете национални стратегии – за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения 2024 – 2027 година, за прекосяване към едносменен режим на образование, и втора – за създаване на физкултурни салони и спортни площадки в учебните заведения. „ Те са включени в Управленската стратегия на ГЕРБ-СДС още през 2021 година и са заложени в бюджета за 2023 година Това е втора стратегия за градеж и продължение на учебни заведения и детски градини. До 2021 година и последните три години, когато сме били в съпротива или на половина в ръководството, сме политическата мощ, която в най-голяма степен е подкрепяла и е била ангажирана с тематиката „ Образование “. Ние предложихме тези стратегии, а на сътрудниците от останалите партии може да се регистрира, че ги поддържаха в пленарна зала. Оттам-нататък Министерството на образованието е одобрило плановете на учебните заведения, а не някой депутат. Ние, народните представители от ГЕРБ, предложихме стратегиите, а други ги поддържаха “, коментира Красимир Вълчев, който е и ръководител на Комисията по обучение в 49-ото Народно събрание.

Вълчев бе в Сливен, с цел да се срещне с педагози от региона. Той показа програмата на ГЕРБ в бранш „ Образование “. „ За да просперираме като общество, би трябвало да водим логичен и градивен диалог за бъдещето. Разговорът за образованието е може би най-важният от всички. ГЕРБ-СДС и преди, и в последните три години беше политическата мощ, ангажирана с тематиката „ Образование ” и с поддръжката на бранша “, каза Красимир Вълчев.

Той подчертава върху част от целите. „ При мандат на ГЕРБ-СДС трябва да създадем преход от заучаване към образуване на умения и настройки, създаване на трайна мотивация за учене, личностно развиване, развиване на функционална и социално-емоционална просветеност посредством смяна в образователните стратегии, оценяването и квалификацията на учителите. Една такава промяна изисква политическо водачество и увереност, поредни старания най-малко 5 години, както и реализиране на базово единодушие, че образователното наличие би трябвало мощно да се облекчи, с цел да освободи време за затвърждаване на познания, задълбочено учене и образуване на умения и настройки. Затова ние ще работим за основаването на политическа и експертна коалиция за трайна поддръжка за провеждането на нужните промени и за продължение на основните политики в просветителния бранш “, коментира Красимир Вълчев.

Той бе безапелационен, че ще се покачат ресурсите за създаване и продължение на учебни заведения, детски градини и ясли, за прекосяване на едносменен режим и превъзмогване на дефицита на места; рационализация на кабинетите, класните стаи и спортната инфраструктура в училищата; основаване на налична архитектурна среда; разширение на професионалното обучение и дуалната форма на обучение; за рационализация на образователните пространства и дворовете, както и за закупуване на образователни материали в детските градини. „ В Управленската ни стратегия сме заложили актуализация и увеличение възнагражденията на педагогическите експерти над 125% от междинната брутна работна заплата за страната. Ще увеличим ресурсите за приобщаващо обучение и ще увеличим напъните за обгръщане и консолидиране на всяко едно дете в системата. Ще водим политика за повишение на възнагражденията на университетския състав и на стипендиите на студентите и докторантите “ сподели още Вълчев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР