За политиките в Бюджет 2024 Tribune.bg разговаря с депутата от

...
За политиките в Бюджет 2024 Tribune.bg разговаря с депутата от
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Обещанието да не се увеличават данъците явно няма да се сбъдне с този бюджет

За политиките в Бюджет 2024 Tribune.bg беседва с депутата от Българска социалистическа партия и някогашен обществен министър Георги Гьоков.

В Бюджет 2024 финансовото министерство разгласи промени в данъчната политика - ще се покачват налозите, а след това направи крачка обратно - няма да се покачват?!

Нормално е преди Бюджет 2024 да се внесат данъчните закони. Дори закъсняваме, в случай че ръководещите решат да трансформират структурата на бюджета. За страдание, бе изработен опит да се покачат налозите и не знам дали ще се разминем единствено с това. Не знам дали няма да има по-големи данъчни тежести. Основното, което прави усещане към този момент, тъй като чакам още промени до вкарването на бюджета в Народното събрание, е, че се пробват да решат проблемите с дефицита в бюджета с натоварването на физическите лица. Тежестта пада върху тези, които изкарват така и така по-голямата част от бюджетните доходи. Така че обещанието да не се усилват налозите очевидно няма да се сбъдне с този бюджет.

Имате поради облагането на гражданските контракти на хората?

Да, това имам поради, макар наклонността в Европа, където следва да бъде призната евродиректива, в която се споделя, че корпоративният налог за бизнеса би трябвало да бъде не по-малък от 15%. В България е 10%. Учудващо е, че министърът на финансите на това болшинство Асен Василев се пробва да реши проблемите на бюджета със средства, събрани от хората, които така и така имат приходи, които не са съответни по отношение на инфлацията, която движи напред.

Промените ще обиден и бизнеса, тъй като Асен Василев, както в Гърция, ще се опита да постави ПОС терминали на всички места?!

Това е другата част от измененията в данъчните закони. Опитват се да заловен всички заплащания да минават през банките, което по принцип не е неприятно, само че зависи от задачата, с която се прави.

Защото и приходите на някои мениджъри минават през банки, само че не престават към офшорки, а налози в България не влизат?!

Затова става въпрос. Пак споделям - не е неприятно да се изсветляват заплащанията, да няма офшорки, да няма заплащания на ръка, които не могат да бъдат хванати и да бъдат облагани с налози, само че отново смяната ще засегне главно най-обикновените хора и по-малко бизнеса.

А концепцията да не се заплаща, в случай че не получиш касова записка?

Безумната концепция с касовата записка, в случай че не ти я дадат, е смешна. Представете си, че спре токът в заведението и няма по какъв начин да би дадат касов бон, това значи ли, че няма да си платите сметката. Надявам се министърът на финансите да се въздържи от тези промени, с цел да не изпадне в такива комични ситуации при внасянето на бюджета. Ще забележим и по какъв начин ще реагира болшинството на тези законопроекти, включително и със противоречивия миг за Данък добавена стойност за хотелиери и ресторантьори. В момента няма единогласие измежду тях.

Финансовият министър  даже не съгласува измененията в данъчните закони с останалите партии, подкрепящи ръководството?!

Това е проблем на " некоалицията ". Те по този начин карат през цялото време и не трансформират стила. Със периодите по бюджетната процедура се закъснява.

Изпускаме ли с Бюджет 2024 еврозоната?

Много звук има по бюджета. В смисъл, че в общественото пространство излизат хрумвания, които на пръв взор не наподобяват положителни, само че ще забележим окончателните оферти на финансовото министерство. Не желая да разясня преди публично да са показани от финансовия министър в зала.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР