За по-малко от седмица скръбта на хиляди иранци заради смъртта

...
За по-малко от седмица скръбта на хиляди иранци заради смъртта
Коментари Харесай

"Врагът ни е тук" - сваленият самолет превърна скръбта по улиците на Иран в гняв

За по-малко от седмица скръбта на хиляди иранци поради гибелта на ген. Касем Солеймани се трансформира в яд, откакто управлението на страната призна, че пътнически аероплан със 176 души - множеството иранци - е свален от ракета на Революционната армия.

Техеран опита да успокои напрежението. Президентът Хасан Рохани, който назова случилото се " непростима неточност ", персонално се извини на украинския си сътрудник Володимир Зеленски (самолетът бе на украинска авиокомпания). Иранските управляващи беседват и с канадския министър председател Джъстин Трюдо, който настоя, че ще търси " правдивост " - съвсем една трета от жертвите са канадски жители, а множеството пасажери е трябвало да стигнат до северноамериканската страна през Киев.

За една нощ обаче настройките, показани с актовете на единение в памет на Солеймани, се трансформираха - иранци излязоха по улиците в Техеран и други градове като Исфахан, Мащ, Машхад, Хамедан и Бабол. Голяма част от участниците в митингите бяха студенти, а против тях бяха изпратени жандармерия, гвардейци и цивилна полиция, написа Би Би Си. Според видеоклип, чиято достоверност още не е доказана, демонстрациите, почнали в събота и неделя, не престават и през днешния ден.

" Изчезнаха лозунгите от погребенитето на Солеймани - " Смърт на Съединени американски щати " и " Смърт на Израел ". Вместо това протестиращи скандираха: " Гвардийо, ти си диктаторът, ти си нашата " Ислямска страна " и " Не ви е позор, гвардейци, оставете страната на мира, " споделя кореспондент на " Файненшъл таймс " от Техеран. " Не желаеме ислямската република " е различен девиз, споменаван от изданието, с който се има поради системата на власт, открита с революцията от 1979 година Други издания писаха и за апели, напомнили за демонстрации единствено отпреди два месеца, а и от началото на 2017 година: за оставки на целия хайлайф, даже на висшия лидер на страната за последните 30 години, аятолах Али Хаменей.

В интернет се появи видеоклип от университета " Шахид Бехещи " в Техеран, на което се вижда студенти, опитващи да не стъпват по нарисувани на земята флагове на Съединени американски щати и Израел. " Лъжат ни, че врагът не е Америка, врагът ни е тук, " гласи антиправителствен девиз, който се чува на някои клипове от мястото на събитието, налични онлайн, съобщи Би Би Си.



Полицията употребява сързотворен газ, с цел да разпръсне протестиращите, някои медии пишат и че по тях е стреляно (Техеран отрича). В събота се стигна за малко и до задържане за малко на английския дипломат по обвиняване, че е бил в зоната на забранен митинг. Той разгласи, че си е тръгнал от мирна проява в памет на жертвите на злополуката (сред тях имаше английски граждани), когато участниците почнали да скандират антиправителствени лозунги, и това е проворикало и опита му да напусне от региона. Дипломатът е освободен 15 минути след задържането, откакто самоличността му е била доказана. В резултат на този случай стачкуващи, подкрепящи управляващите, изгориха английско знаме пред посолството на Лондон, написа " Гардиън ".

Сред някои стачкуващи са се появили клюки - популяризирани и от медии - че в нощта на сваленято на самолета не е издадена възбрана за цивилен полети, с цел да може те да бъдат употребени като живи щитове против възможен удар на Съединени американски щати. Въпросът за какво нямаше ограничавания за гражданската авиация сега, когато Иран нападна цели с американски военни в Ирак, към момента не е получил отговор. Разминаването сред версиите също се набива на очи - командирът на военновъздушните сили към армията Амир Али Хаджизадех пое отговорност, само че съобщи, че е съобщил за грешката още в сряда. Авиационният регулатор на Иран обаче настояваше, че личното му следствие не разполага с такива данни. Правителствен представител даде трета версия - че управляващите в Техеран разбрали едвам в петък, ден преди признанието.

Остава мъчителен и въпросът дали иранското управление е пробвало да скрие истината за злополуката, откакто в петък се появиха фотоси от региона, където се разруши самолетът. На тях се вижда, че през терена са минавали бултозери.

Реакциите

Снощи няколко локални и районни издания оповестиха за пукотевица в центъра на Техеран, появиха се и видеоклипове, съгласно които силите за сигурност упражняват принуждение против стачкуващите. Според " Гардиън " митинги е имало и в други ирански градове. Появиха се и фрагменти с дами, късащи плакати на убития пълководец на външните интервенции на Революционната армия Касем Солеймани. Той бе считан за воин от мнозина в Иран и стотици хиляди се събраха по улиците на редица градове.

Jan 12 #Iran
Brave #Iranian women rip a picture of the regime`s dead Qods Force commander and the second most powerful man in the regime. #IranProtests2020pic.twitter.com/L7DUA6cIPa
— Iran News Wire (@IranNW) January 12, 2020

Американският президент Доналд Тръмп прикани през вчерашния ден иранските водачи - в следващо известие в " Туитър ", написано и на британски, и на фарси - на не убиват протестиращи. По време на демонстрациите, почнали през ноември поради внезапен скок в цените на горивата, съгласно някои оценки са починали 1000 души, а съгласно други - 1500.

Гневна бе и реакцията на Англия поради задържането на посланика в Техеран, разказано от Лондон като " крещящо нарушаване на интернационалното право ". Солидарност с Великобринания изрази и немският канцлер Ангела Меркел.

По-рано обаче Обединеното кралство, Швеция, Германия и Канада (чиито жители починаха в самолета) приветстваха решението на управляващите да приднаят виновността си, въпреки техни представители да побързаха да потвърдят, че това би трябвало да е единствено първата стъпка преди следствие, обезщетения за жертвите и ограничения, с цел да се избегнат такива нещастия в бъдеще.

Защо тъкмо в този момент

Решението да се даде подвеждаща информация за нещастието подрони доверието в ръководещите, споделя, представен от " Файненшъл таймс ", иранският анализатор Саид Лайлаз. Той съпоставя случилото се със скриването на информация за нещастието в АЕЦ " Чернобил " от руското управление през 1986 година Заради " иранския еквивалент " на злополуката " огромна част от публичното доверие към гвардейците и огромната им военна победа (при офанзивата на американските сили) " се сринаха за една нощ, има и " разломи в ръководещата систгема в миг, когато битката за власт към този момент бе напрегната ", споделя още Лайлаз.

След месец в страната би трябвало да има и парламентарни избори и съгласно Би Би Си протичащото се може да разпали политическото напрежение. В локални медии се появи информация и за напън за отдръпването на президента Хасан Рохани, а призоваването на управлението на Революционната армия в Народното събрание поради свалянето на самолета най-малкото дава сигнали, че в тази конструкция могат да се появят дълбоки разделения.

Според близкия до хардлайнерите политик Хамид Реза Тараги, представен от " Файненшъл таймс ", " политиката за изпъждане на Съединени американски щати от района е непроменена " след случилото се. Масло в огъня на недоволството обаче може да налива и фактът, че даже отмъщението на убийството на Солеймани не лиши живота на американски бойци. Напротив, за седмица два пъти починаха десетки иранци - първия път при суматохата преди погребението му, а вторият - когато самолетът бе свален. Хаменей въпреки всичко твърди, че Иран занапред ще отмъсти за убийството на Солеймани. " Още не сме свършили, " споделя негов представител, представен от ТАСС.

В иранските обществени мрежи се появи и смешка: " Революционната армия изпрати на Съединени американски щати обръщение, че в случай че ни нападнете още един път, ще съпоставим Иран със земята. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР