За по-малко от година президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев удави

...
За по-малко от година президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев удави
Коментари Харесай

Как благият Токаев стана безпощаден политик

За по-малко от година президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев удави в кръв най-мощните протести в историята на страната си, обезвреди всемогъщия си предходник и се изправи против Владимир Путин, пишат Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Както се очакваше, Токаев завоюва вчерашните предварителни президентски избори с 81,31 на 100 от гласовете, сочат предварителните резултати, оповестени през днешния ден от изборната комисия на най-голямата страна в Централна Азия.

Когато през 2019 година този 69-годишен през днешния ден мъж със сипаничаво лице пое президентския пост в Казахстан, всичко сочеше, че той значително ще остане в сянката на предшественика си Нурсултан Назарбаев.

Защото бащата на независимостта си оставаше Елбасъ - Водача на нацията на казахски, с значими преимущества, огромно въздействие и личен клан, поставил ръка върху държавните механизми и стопанската система на тази страна, богата на въглеводороди и минерали.

Да се стреля на месо

Бившият посланик, считан за мил и нехаризматичен човек, игра тази роля - на предан правоприемник, в продължение на две години и половина. Но щом през януари 2022 година обществени митинги в цялата страна и по-специално в икономическата столица Алмати прераснаха в протести, Токаев се прояви като безсърдечен началник.

Той заповяда " да се стреля на месо " по стачкуващите, отряза връзките с външния свят и повика на помощ Русия. Федерацията оглави контингент от сили " за поддържане на мира " и идването им постави завършек на размириците, които насмалко не смъкнаха Токаев от висшия пост.

Равносметката: 238 жертви за девет дни.

Решен да затвърди властта си, казахстанският президент мина към бързи дейности: даде сигнал на Владимир Путин, че бойците му би трябвало да изоставен страната.

После скъса със своя ментор Нурсултан Назарбаев и провежда чистка в своя клан, обещавайки на близо 19-милионното население " нов и обективен Казахстан ", само че и през днешния ден страната е разяждана от корупция и шуробаджанащина.

Експрезидентът бе лишен от власт и заставен обществено да се закълне във честност.

Продължавайки тази акция, Токаев разгласи институционални промени, парламентарен референдум и назова " смела стъпка към народна власт " решението си да вкара за президента един-единствен седемгодишен мандат. И провежда предварителния избор от 20 ноември.

Последният пирон, забит в ковчега на епохата " Назарбаев ", бе връщането през септември на остарялото име на столицата - Астана, която през 2019 година бе преименувана в чест на Назарбаев на Нур Султан.

Но либерализацията на тази властническа страна е още надалеч.

Не и идеалист

" Не съм утопист или идеалист ", съобщи през юни Токаев. Формиран напълно от назарбаевската система, през годините той заемаше поредно длъжностите външен министър, министър председател и ръководител на Сената.

Но съгласно главния му противник в президентските избори през 2019 година Амирджан Косанов " сянката на Назарбаев и до през днешния ден тегне над Токаев ", чист артикул на режима на своя предходник.

И имайки поради бедността и корупцията в страната, " не е напълно изключено януарските събития да се повторят ", счита той.

" Историята му отрежда нежелана орис (...) - той би трябвало да почисти Авгиевите обори, останали от ръководството на предшественика му ", добавя Косанов.

Бившият посланик, който владее китайски, британски, съветски и казахски, освен обезврежда своя политически татко. Наложи му се се също да държи на разстояние съветския президент Владимир Путин.

Защото нахлуването в Украйна разсъни в Казахстан опасения, че Москва може да е хвърлила око на северните райони на страната, в която живеят и към 3 милиона етнически руснаци която има към 7500-километрова граница с Русия.

Когато през юни съветският президент одобри своя казахстански сътрудник в Санкт Петербург и за следващ път погрешно произнесе името му, Касъм-Жомарт Токаев отхвърли да признае сепаратистките области от Източна Украйна, анексирани след това от Русия.

Седнал до Владимир Путин, той съобщи, че признаването на сепаратистки управляващи по света " би довело до безпорядък ".

Когато Кремъл разгласи готовност на резервисти, с цел да ги изпрати на фронта, президентът Токаев необятно отвори порти, с цел да одобри десетки хиляди руснаци, бягащи от казармата.

Трябва " да се погрижим за тях и да им подсигуряваме сигурност ", сподели той.

Януарското кръвопролитие наподобява не е отслабило интернационалните му позиции. За няколко месеца да вземем за пример той посрещна в страната си ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и папа Франциск. А Казахстан бе определен от китайския държавен глава Си Дзинпин за първото му посещаване в чужбина от началото на пандемията.

Косанов, противникът на Токаев в изборите от 2019 година, признава: " Външната му политика е сполучлива ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР