За по-малко от 8 минути Комисията по отбрана гласува на

...
За по-малко от 8 минути Комисията по отбрана гласува на
Коментари Харесай

За по-малко от 8 минути: Одобриха законопроекта за военна помощ за Украйна

За по-малко от 8 минути Комисията по защита гласоподава на второ четене Законопроекта за ратификация на Споразумението сред България и Украйна за даване на военна и военно-техническа помощ от наша страна.

Това, което стана ясно след края на гласуването, е, че страната ни ще даде въоръжение по два листата, и двата са поверителни.

Един лист, по който въоръжението непосредствено ще бъде обещано на украинската войска, и втори, който съдържа въоръжение, което ще изпратим към страна-членка, където сега върви образование на украински военни.

Стана ясно, че ще предоставим техника, с която украинците ще могат да се пазят от въздушни набези.

Последната стъпка, преди помощта да потегли към Украйна, е второ гласоподаване в зала и декрет на президента, изясни военният министър Димитър Стоянов.

" По отношение на логистичната интервенция - тя е планувана, имаме подготвеност, имаме подпомагане от нашите съдружници, тъй че там проблем няма да има. Направили сме проект ", сподели военният министър.

Въоръжението, което предоставяме, е по два секретни листата.

" Първият лист, който е огромният по размер, е непосредствено даване на Украйна. Вторият - за подготвителната задача ЕУМАМ в Полша или Германия съгласно потребностите на българската страна%, сподели Стоянов.

Той още веднъж повтори, че предоставяното въоръжение не накърнява качествата на Българската войска. Съюзник от НАТО към този момент е изявил подготвеност да ни даде заместващи оръжия. " Работим по въпроса. Имаме към този момент предпочитание от един съдружник да ни даде техника. Но сме в прекомерно начален стадий, с цел да разясня, каква е техниката като бройки и прочие За Сухопътни войски става въпрос, знаете, че Сухопътните войски са приоритет за мен, дружно с изтребителната авиация, тъй че МО работи в тая посока ", сподели министърът.

В решението стана ясно, че изпращането на военна помощ на Украйна няма да е еднократен акт.

" Колкото дали помощта ще бъде задоволителна, се надявам да бъде един първи стадий и да има следваща помощ, която България да окаже на Украйна. Ще има сигурно резултат, защото главната част, която се планува да бъде предоставена, е за отбрана на популацията и на обектите от въздушни офанзиви ", сподели Христо Гаджев, ръководител на Комисията по защита в Народно събрание.

Не бяха признати предложенията на Българска социалистическа партия описите с оръжията да бъдат оповестени в Държавен вестник.

Служебният министър на защитата Димитър Стоянов съобщи още, че логистичната интервенция, подготвяна взаимно със съдружници, е подготвена и сега, в който ратификацията мине и на второ четене в пленарната зала, тя ще стартира.

Миналия петък парламентът утвърди решение на Министерски съвет за даване на оръжия, муниции и техника на Украйна и гласоподава на първо четене законопроекта за ратификация.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР