За по-близки отношения - политически и икономически, и сигурност в

...
За по-близки отношения - политически и икономически, и сигурност в
Коментари Харесай

Румен Радев: Просперитет в нашия регион може да има само когато има сигурност и стабилност

За по-близки връзки - политически и стопански, и сигурност в целия балканския район се оповестиха президентите на България и Черна гора Румен Радев и Филип Вуянович, които се срещнаха на „ Дондуков " 2.

„ За мен е наслаждение да бъда хазаин на първи държавен глава от Западните Балкани. Тази аудиенция е надълбоко алегорична. Показва доста неща - че България прави оценка високо напъните, които Черна гора поставя за своята евроинтеграция. Приветстваме Черна гора за триумфите, които бележи по пътя за своята европейска интеграция. Представлява положителния образец на Западните Балкани по какъв начин една страна подхваща дълбоки и съществени промени, по какъв начин реализира положително бъдеще и за себе си, и за своите съседи ", съобщи Радев, представен от „ Фокус ".

По думите му главният приоритет на Председателството на Съвета на Европейски Съюз е вероятността за интеграция на Западните Балкани.

„ Обединяваме се към позицията, че разцвет може да има единствено когато има сигурност и непоклатимост в нашия район. Обсъдихме и доста въпроси, касаещи нашите двустранни връзки. Много значимо за тези връзки е да имаме деен разговор на най-високо политическо равнище. Показваме с вашата аудиенция и доста значима специфичност на цялата организация на нашето председателство и предпочитаната тематика за Западните Балкани. Много значима е връзката, която върви ", добави Радев.

Според него още по-важно е, че тематиката за Западните Балкани води до повишение на връзката сред страните от района.

„ И двамата не сме удовлетворени от равнището на двустранния стокообмен. Той може да бъде по-голям. Ще работим за свързаността на района. Важно е за нас нашите жители да могат да пътуват по-добре, по-често и по-свободно. Оттук ще се засилят и в контакти, касаещи вложения, бизнес, обучение, просвета ", сподели още Румен Радев.

През февруари ще бъде обявена тактиката за присъединение на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз. Това разгласи самият Филип Вуянович след срещата.

„ Искам да кажа напълно откровено и намерено, че това посещаване го схващам като една особена чест, която се оказва на Черна гора. Две са аргументите за това. Първо, имах опцията още веднъж да изразя изключителното си задоволство от околните връзки сред нашите страни, които могат да са образец за района. През първите работни дни на България като ръководител на Съвета на Европейски Съюз страната дефинира един от най-важните цели - европейската вероятност и свързаността на Западните Балкани. Западните Балкани в предишното демонстрираха, че този район изисква едно значимо и сензитивно отношение на Европейски Съюз, че Западните Балкани като част от Европейски Съюз ще бъдат гаранция за стабилността и развиването. Брюксел и страните от Европейски Съюз ще продължат бюджетната поддръжка за Западните Балкани във връзка с инфраструктурата, превоза и енергетиката ", съобщи Вуянович.

По думите му Западните Балкани се нуждаят от това да развиват транспортната си инфраструктура, да употребяват по-добре своите енергийни запаси и чакат Европейски Съюз да продължи интензивната си поддръжка и да подкрепя обновяването и укрепването на инфраструктурата.

„ Много е значимо, че бяха избрани съответните рамкови дати за тези взаимни действия, през февруари да бъде обявена тактиката за присъединение на страните от Западните Балкани. Ние, както и България, сме за това да се причисляваме по самостоятелните си заслуги, да бъде оценена всяка страна в процеса на присъединение съгласно тези постижения, които са заслужени в процеса на интеграция. Трябва да се знае, че това, което се обезпечи в процеса на присъединение ще получи съответна реакция от страна на Европейски Съюз ", добави черногорският президент и добави, че през април месец ще бъде регистриран напредъкът на всяка страна и ще се знае какво е направено и какво би трябвало да се направи отсега нататък.

„ През май месец, тук в София, след 15 години да се организира една среща на върха на Европейски Съюз и Западните Балкани, на която да се направи един прорез, сечение на всичко, което е реализирано и ясна визия на това, което следва за Западните Балкани. Вярвам, че нашите другари тук в София са напълно отдадени и Черна гора също ще се старае да продължи да бъде водач с досегашния сполучлив развой на присъединение. Това ще бъде едно окуражаване и на останалите страни, както и късмет всички дружно да се приближим повече до Европа. Черна гора е и сътрудник, и другар на България ", уточни Вуянович.

Той добави, че са извънредно признателни за поддръжката на България за присъединението на Черна гора към НАТО.

„ Благодарни сме, че България видя в Черна гора един сътрудник в процеса на присъединение към Европейски Съюз, който заслужава да бъде посетител на България през първите работни дни на страната като ръководител на Съвета на Европейски Съюз ", сподели още Филип Вуянович.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР