За петнадесети пореден път в началото на декември Българското дерматологично

...
За петнадесети пореден път в началото на декември Българското дерматологично
Коментари Харесай

Доц. Казанджиева: Хора с атопичен дерматит също да се изследват за контактни алергии

За петнадесети следващ път при започване на декември Българското дерматологично сдружение (БДД) провежда национална акция за диагностика и профилактика на кожните алергични болести. Това заяви на конференция през днешния ден координаторът на акцията и ръководител на Секцията по дерматоалергология доцент Жана Казанджиева.

Тази година акцията е ориентирана към пациенти, страдащи от контактен дерматит. Един на всеки 5 пациенти с кожни недоволства е диагностициран с тази патология, стана ясно от думите й.

„ Кампанията ще даде опция да гратис тестуване на с patch – проби или епикутанно тестуване, какъвто термин също се употребява. Тъй като тези проби не се покриват от Здравната каса, в този момент от Българското дерматологично сдружение даваме опция на искащите да си създадат това значимо проучване гратис “, изясни доцент Казанджиева.

През първата седмица на декември дерматоалерголози от София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен ще организират тестуването, а при започване на януари такава опция ще имат и хората в Русе, бе обявено на конференцията.

Никел, кобалт, текстилни бои, хром, бои за коса със наличие на парафенилендиамин и паратолуендиамин, акрилатни лакове за нокти – това са най-често срещаните вещества, които провокират кожни алергии у нас, са открили дерматоалерголозите.

Доц. Казанджиева прикани хората, които имат атопичен дерматит също да проявят интензивност и да се изследват, тъй като практиката на експертите демонстрира, че контактни алергии се появяват доста постоянно и при тях.

По думите на специалистката всеки, който има екзема по ръцете и обриви по тялото, които не минават след лекуване има съображение да потърси тестуване и може да го направи при започване на декември.

Тя посъветва дамите, които имат алергия към бои за коса или акрилатна алергия към лакове за нокти, да не се двоумят и да се извърнат към лекарите, които ще вземат участие в акцията.

Една четвърт от мастилата за татуировки съдържат бензизотиазолинон, който е потвърден алерген при 3,42% от изследваните хора през последните години, този публикуван консервант се намира и в козметичните артикули за домашни любимци, само че защото те не са етикетирани, хората мъчно разпознават, че стават въпрос точно за този тип алергия, добави тя.   

Доц. Румяна Янкова, кожен лекар и алерголог изясни, че най-често срещаните алергии при децата са към никел, парфюми и каучук, който се съдържа в играчки, топки, балони

Проф. Развигор Дърленски изясни, че алергията е разследване на атопичния дерматит, а не е повода за него. Той добави, че от 100 души с атопичен дерматит, едвам 20% имат алергия към протеина на млякото, което съгласно него е честа родителска илюзия и ненужни диети с стеснен банкет на мляко и млечни творби, което лишава децата от протеини, без това да има смисъл. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР