За пети път от Националния доверителен екофонд (НДЕФ) отправят покана

...
За пети път от Националния доверителен екофонд (НДЕФ) отправят покана
Коментари Харесай

Приканват администрацията да си купи електромобили

За пети път от Националния поверителен екофонд (НДЕФ) насочат покана по схемата за поощряване потреблението на електрически автомобили. По нея могат да аплайват централната администрация и нейните териториални подразделения, както и общините, оповестиха от НДЕФ.

Набирането на планове стартира на 20 август и продължава до 1 октомври 2018 година

Общият бюджет по схемата е към 2 млн. лева Остатъчната сума по тази покана е в размер на 920 000 лв..

Средствата по схемата са част от Инвестиционната стратегия за климата (ИПК) на НДЕФ, която се финансира с пари от ранните търгове на излъчвания на парникови газове.

Безвъзмездната дотация е закрепена за всеки друг тип транспортно средство, без значение от цената, на която се купува. След утвърждението от НДЕФ, бенефициентите избират снабдител посредством социална поръчка.

Финансирането по плановете за поощряване потреблението на електрически автомобили e в размер на:

- 20 000 лв. за напълно електрически транспортни средства категория М1 и N1 (4+1 места);

- 10 000 лв. за хибридни електрически (plug-in) транспортни средства категория M1 и N1 (4+1 места);

- 20 000 лв. за напълно електрически транспортни средства категория L7e, както и за спомагателни надстройки (за разчистване, за поливане, за транспортиране на обемни предмети, изотермални кутии, контейнери за боклук) до 50% от цената им, само че не повече от 3 000 (три хиляди) лева;

- 30 000 лв. за напълно електрически транспортни средства (ванове 7+1; 6+1 места), категория М1 или N1;

- 40 000 лв. за напълно електрически транспортни средства категория М2 и N2.

Досега по Схемата за поощряване потреблението на електрически транспортни средства в границите на Инвестиционна стратегия за климата са подадени 49 плана, регистрират от НДЕФ. Към 21 август 2018 година по схемата са усвоени и разплатени 380 000 лева по 15 плана.

С тези средства са закупени 17 електрическия автомобил за 340 000 лева и 4 за хибридни електрически транспортни средства на стойност 40 000 лева

Отхвърлени са 3 плана, 17 претенденти са се отказали от присъединяване в схемата, 13 плана са в развой на осъществяване на разнообразни стадии, а по 3 плана са подписани контракти и следва заплащане.

По информация на Доверителния екофонд сполучливо завършилите са 15 плана. Те са на Министерство на околната среда и водите, МИ, МТСП, Групово дело ГВА. Заедно с тях са и плановете на общините Пловдив, Асеновград, Самоков, Горна Оряховица, Бургас, Сливница, Смолян, Габрово (участва с 2 проекта), Враца и Гоце Делчев.

Изпълняват се още 13 плана. Те са на МОН, Столична община, Столичен инспекторат към Столична община, както и общините Никола Козлево, Варна, Сливен, Иваново, Хасково, Казанлък, Елин Пелин, Козлодуй, Благоевград и Бургас.

Всички формуляри за кандидатстване са оповестени в раздел " Документи " към Инвестиционна стратегия за климата - електрически автомобили, на уеб страницата на НДЕФ http://ecofund-bg.org.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР