За периода от 2007 до 2017 г. незаконната търговия на

...
За периода от 2007 до 2017 г. незаконната търговия на
Коментари Харесай

Най-много незаконни цигари се продават в Свиленград, най-малко - в Габрово

За интервала от 2007 до 2017 година противозаконната търговия на цигари в България е донесла доходи за престъпния свят сред 2,6 милиарда лева и 3,6 милиарда лева Това демонстрира разбор на Института за пазарна стопанска система (ИПИ), показан през днешния ден.

Големият взрив на незаконната търговия с цигари е през 2010 година, когато престъпните доходи са сред 450 и 640 млн. лева единствено за годината. Към момента, макар свиването на противозаконната търговия, приходите от незаконната търговия с цигари не са за занемаряване, като се правят оценка сред 110 и 160 млн. лева за 2017 година Това е запас, които в огромната си част се влива в проведената престъпност и основава благоприятни условия за корумпиране по високите и ниските етажи на властта, прецизират икономистите.

Приходите от облагането, в това число с данък и Данък добавена стойност, на тютюневите произведения в България през 2017 година възлизат на над 2,9 милиарда лева Това са към 10% от всички данъчно-осигурителни доходи по консолидираната фискална стратегия на страната. Над 98% от тези доходи се генерират от облагането съответно на фабричните цигари. През 2017 година освободените за ползване и надлежно обложени цигари са 13,7 милиарда къса. Цигарите са най-тежко обложеният артикул на пазара – към настоящия миг над 85% от крайната цена на най-купуваните цигари се образува от начислените данък и Данък добавена стойност.

Пушачите у нас

Пушачите измежду пълнолетното население в България са към 2,3 млн. души , демонстрира изследване на Алфа Рисърч, поръчано от ИПИ. Делът на хората, които пушат цигари, непредназначени за локалния пазар, е 5,6%. В допълнение към това, 11,7% от всички пушачи споделят, че през последните 2-3 години им се е случвало да пушат незаконни цигари.

Именно тези 11,7% от пушачите – това са към 250 хиляди индивида, можем да определим като евентуално най-рисковата група, която при избрани условия – да вземем за пример повишаване на цените на легалните цигари или елементарен достъп до противозаконни артикули, е склонна да използва противозаконни цигари. Добрата вест е, че настоящите равнища на ползване на цигари, непредназначени за локалния пазар, демонстрират, че най-малко половината от хората в рисковата група все още пушат легални артикули.

Над 90% от цитираните 250 хиляди пушачи споделят, че главната причина да търсят противозаконни артикули е цената. Попитани от кое място си ги купуват, хората в тази група дават по няколко отговора, като водещите са от близки/приятели (37,8%), от улицата (35,7%) и от открит пазар (25,9%). Близо половината споделят, че през последната година-две цената на незаконните цигари се е повишила – междинната цена на описаните опаковки, непредназначени за локалния пазар, е достигнала 3,50 лева или към 70% от междинната цена на легалния пазар.

Разпределение по райони

В рамките на проучването е направено и фокусирано представително изследване за 15 града в страната. Най-висок дял на хората с цигари, непредназначени за локалния пазар, е регистриран в Свиленград (17,4%), Плевен (16,6%), Хасково (13,2%) и Видин (9,9%). В Габрово равнищата са най-ниски – едвам 0,6% дял на хората с цигари, непредназначени за локалния пазар. На въпроса дали през последните 2-3 години са си купували незаконни цигари, най-голям дял на далите отговор позитивно се записва в Плевен (31,4%), Свиленград (30,3%), Благоевград (24,4%), Кюстендил (23,6%) и Хасково (20,1%).

Прави усещане, че няма директна взаимозависимост сред равнищата на незаконно ползване и опитите за укриването му. Докато в Свиленград и Хасково съвсем половината респонденти не са били склонни да покажат опаковката, която имат, то в Плевен и Видин, където потреблението на такива артикули също е над междинното за страната, респондентите не са имали такива терзания, прецизират от ИПИ.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР