За първото шестмесечие на 2023 г. в Министерството на вътрешните

...
За първото шестмесечие на 2023 г. в Министерството на вътрешните
Коментари Харесай

Близо 2000 заповеди за защита на жертви на домашно насилие са получени в МВР за половин година

За първото шестмесечие на 2023 година в Министерството на вътрешните работи са получени 1950 заповеди за отбрана. От тях 647 са заповедите за непрекъсната отбрана и 1 303 - за незабавна отбрана.

Това сочат систематизираните данни, които събира и обработва Главна дирекция „ Национална полиция “.

От осъществения разбор най-голям е коефициентът на издадени заповеди за отбрана, по отношение на популацията в съответната административна област, за първото шестмесечие на 2023 година е в област Велико Търново, следвана от Силистра и Разград.

По отношение на формираните досъдебни производства за закононарушения, осъществени в изискванията на домашно принуждение, за първото шестмесечие на годината те са 596 по отношение на 426 за същия интервал на предходната година. Това съставлява нарастване с 40%.

Според Зорница Шуманова, народен координатор на Министерство на вътрешните работи по въпросите на домашното принуждение, това се дължи на обстоятелството, че хората са доста по-склонни да споделят за казуса си и да желаят помощ от полицията, като подават сигнали до съответното районно управление (на МВР). Отделно се подават доста молби и заявления към съда.

„ Домашното принуждение към този момент не е толкоз латентно, жертвите все по-често ни сезират. Отделно и изолацията, обвързвана с Ковид, оказа своето влияние, тъй като хората бяха дълго време затворени “, заключи Шуманова.

В Министерство на вътрешните работи със заповед на основния секретар е избран народен координатор по въпросите, свързани с домашното принуждение. Същевременно в ОДМВР, със заповеди на шефовете, са избрани районни координатори, които ежемесечно правят детайлна инспекция на постъпили през месеца материали, свързани с домашното принуждение.

Националният координатор събира, обобщава и проучва подадените от районните координатори данни за случаите на домашно принуждение. Изисква при нужда спомагателна информация от районните координатори за съответни случаи на домашното принуждение, както и поддържа връзки с държавни органи, институции и неправителствени организации за реализиране на взаимни стратегии за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение.

Регионалните координатори извършват същите задания както на националния координатор, само че на районно равнище. Те имат задължението да оказват методическа помощ на всички полицейски чиновници от съответното ОДМВР по използване на Закона за отбрана от домашно принуждение /ЗЗДН/.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР