За първи път в историята начело на Световната търговска организация

...
За първи път в историята начело на Световната търговска организация
Коментари Харесай

За първи път жена ще оглави Световната търговска организация

За първи път в историята отпред на Световната комерсиална организация (СТО) ще застане жена. Селекцията на нов общоприет шеф навлезе в последната си фаза, а окончателният избор ще е всред две финалистки от общо 8 кандидати  - някогашната финансова министърка на Нигерия, Нгози Оконьо и комерсиалната министърка на Южна Корея, Йо Мйън-хе, съобщи „ Би Би Си “. Претендентките имат политически и интернационален опит и са приключили американски университети.

Голяма част от кариерата на Оконьо е минала в икономическата сфера, в Световната банка, където се издига до ръководещ шеф – втората по значимост позиция в институцията. Неуспешна обаче се оказва кандидатурата ѝ за топ длъжността. Понастоящем тя е ръководител на борда на интернационалния алианс за ваксини Гави, който е един от ръководителите на схемата КОВАКС.

Йо, от своя страна, има по-голяма експертиза в търговията, а кариерата ѝ в региона стартира в годината на основаването на СТО – 1995-а. По това време взе участие във значими за Южна Корея търговски договаряния, в това число със Съединени американски щати и Китай.

По отношение на разнообразието, организацията, наподобява се насочва към нова територия с избирането на началник от женски пол. В допълнение е допустимо за първи път СТО да бъде управлявана от персона от африкански генезис. До момента е имало единствено един азиатски общоприет шеф.

Ако всичко протече по проект, новият началник ще е явен при започване на ноември.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР