За първи път в историята на съвременна Гърция гръцки евреин

...
За първи път в историята на съвременна Гърция гръцки евреин
Коментари Харесай

За първи път в съвременна Гърция евреин беше избран за кмет

За първи път в историята на модерна Гърция гръцки евреин беше определен за кмет, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Шейсет и пет годишният самостоятелен претендент, доктор и академични учител Моисис Елисаф завоюва изборите в северния гръцки град Янина. Той получи 50,3 % от гласовете на гласоподавателите и завоюва кметското място с поддръжката на 17 789 гласа, с 235 повече от съперника си Томас Бегас на втория тур на вота, провел се в неделя.

Елисаф съобщи, че избирането му за един от 332-те гръцки кметове демонстрира, че стандартите и предразсъдъците в Гърция са преодолени. Централният съюз на еврейските общности в Гърция приветства избора на Елисаф и сподели, че за гръцките евреи триумфът му значи доста значим крайъгълен камък в историята на еврейското наличие както в Янина, по този начин и в Гърция. Седемдесет и пет години след депортирането и избиването на към 2000 евреи от Янина, неговите жители изпратиха мощно обръщение против фанатизма и против антисемитизма, добавя съветът.

На 25 март 1944 година нацистите депортираха евреите от Янина. Почти всички починаха в газовите камери в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау. Почти всички гръцки евреи имаха същата орис.

Сега в Гърция има към 6000 евреи при население 10,8 милиона души. В Янина евреите са към 50. В страната зачестиха в последните години антисемитските вандалски прояви, съвпадащи с възхода на въодушевена от нацистите гръцка партия.

В Янина през днешния ден има към 50 евреи. През 2014 година тогавашният немски президент Йоахим Гаук посети града и се извини за жестокостите, осъществени от нацистите през Втората международна война. Тогава той беше признат от Елисаф, който по това време беше водач на дребната еврейска общественост в града. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР