За първи път в България трите големи акушеро-гинекологични болници в

...
За първи път в България трите големи акушеро-гинекологични болници в
Коментари Харесай

Безплатни прегледи на миома на матката в София от февруари

За първи път в България трите огромни акушеро-гинекологични лечебни заведения в София – „ Св. София”, „ Шейново” и „ Майчин дом”, се сплотяват в взаимна осведомителна акция за безвъзмездни прегледи на дами с миома на матката.

„ За нас предварителната защита и профилактиката са водещи, а дамите заслужават да бъдат осведомени и да получават помощ в лекуването на едно от най-често срещаните гинекологични заболявания”, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

В рамките на един месец, незабавно след края на грипната зараза на 5 февруари, трите лечебни заведения стартират безвъзмездни прегледи и съвещания, като наложително е нужно авансово записване. Прегледите са предопределени за дами с изразен рисков фактор – пациентки с сложена диагноза миома, както и такива, които към този момент са претърпели лекуване или са в рисковата група на нераждали дами на възраст сред 35 и 40 години.

Миомите на матката са най-честите доброкачествени тумори, засягащи 20-40% от дамите в репродуктивна възраст. По данни у нас с тази диагноза се хоспитализират над 5200 дами. Миомите на матката най-често се лекуват оперативно.

Миомата е незлокачествен израстък и не е извършител, нито първо проявяване на рак. Не всяка миома би трябвало да се оперира и не всяка матка с миома би трябвало да се отстранява. Важно е дамите да знаят, че миомата не е признак за предраково положение и че може да се лекува освен оперативно, само че и медикаментозно, прецизират лекарите.

Заболяването може да съществува без признаци, както и да има тежки проявления, а лекуването би трябвало да се съобрази с редица фактори, самостоятелни за всяка жена.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР