За първи път в България се проведе алпийско армейско учение,

...
За първи път в България се проведе алпийско армейско учение,
Коментари Харесай

Завърши международното алпийско военно учение Родопи 2019

За първи път в България се организира алпийско армейско обучение, с присъединяване на военнослужещи от 5 страни от евросъюза. В продължение на 11 дни подножието на връх Рожен се трансформира в сцена на разнообразни тактически бойни дейности при тежки високопланински условия. Досега у нас не са се правили военни маневри отвън профилираните войскови полигони.

Над 1500 метра височина, върху тежък планински терен от 20 кв.километра се разигра военното обучение. В него вземат участие 600 военослужещи от България, Австрия, Румъния, Чехия и Полша.

Според сюжета 101 -ви алпийски полк трябваше да задържи два прохода против настъпващи армейски подразделения.

Плок. Мирослав Костадинов - шеф на " Родопи - 2019 ": " Идеята на сходни учения е да се преодолее езиковата преграда. Личният състав се оправя добре, като главният език в това обучение е британски ".

Под натиска на съперника, интернационалната коалиция отстъпва. Тежкият терен принуждава алпийците да преодоляват отвесни скали и дълбоки речни корита, единствено благодарение на въжета. Целта е намиране на нова позиция, от която да отразят вражеската офанзива.

Една от тактическите задача, които извършиха през днешния ден алпийските формирования, е да отбраняват нагорнище от предстоящ съперник. Атаката е отблъсната. Разузнавателен отряд от армията на Чехия е заловил противникови командоси при опит да ударят в тил бранителите на хребета.

Мл. лейтенант Давид Лисанек - пълководец на Инженерно - разследващо поделение: " Тренировката е доста добра за нас поради интернационалното коопериране. Ние водим непрекъсната подготовка у нас, само че тука е огромната ни инспекция. Беше мъчно за нас, тъй като трябваше да взаимодействаме с българската и останалите армии ".

Валери Цолов - зам.-командир на Сухопътните сили: " Искам да изкажа едно огромно " благодаря " на всички участници от нациите, на първо място за тяхната устойчивост. Започнахме при температури 25-28 гардуса, нощните температури - под нулата.Минхаме през едни колосален дъж във висаката част на планината ".

" Родопи 2019 " на сухопътните сили приключи, само че през днешния ден стартира следващото огромно интернационално обучение у нас - " Тракийска есен " на специфичните сили. В него ще вземат участие над 600 български командоси и 100 военнослужещи от Военновъздушни сили на Съединените щати в Европа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР