За първи път учените сглобяват пълния жизнен цикъл на изчезналата

...
За първи път учените сглобяват пълния жизнен цикъл на изчезналата
Коментари Харесай

Разкриха тайният живот на птицата Додо

За първи път учените сглобяват цялостния витален цикъл на изчезналата именита птица Додо, заяви NewScientist.

Додо (Raphus cucullatus) са огромни нелетящи гълъби, които са живели в блатата и пещерите на остров Мавриций. Те са унищожени в рамките единствено на 100 години, откакто европейските моряци доближават и колонизират Мавриций през 16-ти век.

" Ние знаем толкоз малко за тези птици, по тази причина всичко ни изненадва ", споделя ръководителят на проучването Делфин Ангст (Delphine Angst) от Университета на Кейптаун в Южна Африка.

Ангст откри, че виталният цикъл на птицата Додо претърпява развиване, с цел да отговори на сезонните цикли на времето на острова. За птицата е предизвикателство да оцелее при тежки атмосферни условия и периодически дефицит на храна през южното лято сред ноември и март.

През неподходящите времена птиците стартират да линеят и подменят развалените пера. " До юли те ще имат изцяло ново оперение и стартират идващия цикъл на репродукция ", споделя Ангст. През август стартира овулацията на женските и снасянето на яйца, които се излюпват през септември, което разрешава на младите новоизлюпени да израснат задоволително огромни, с цел да оцелеят през идващото лято на това полукълбо.

Костите " приказват "

Ангст и нейните сътрудници проучват структурата и състава на 22-кости от 22 птици Додо. С едно изключение, всички кости са от задните крака.

Някои от птиците са били малолетни - костите им съдържат доста незрели костни кафези, които могат да бъдат бързо да се отсрочват, което разрешава на птиците да порастват бързо.

Други кости имат огромни кухини, които подхождат на цикъла на промяната на перата. " За да се създават нови пера, птиците се нуждаят от в допълнение калций, а кухините демонстрират, че са го извличали от костите ", изяснява Ангст.

Констатацията, че птиците са имали цикъл на линеене, изяснява за какво описанията на моряците за птицата постоянно се разграничават. " Някои оповестяват за нежно черно оперение, най-вероятно при започване на линеенето. Други разказват примес от гальовен пух и същински пера. А някои рапортуват за птици, покрити с същински пера, най-вероятно, това са птици, приключили цикъла ", споделя Ангст.

Екипът даже разпознава две кости като женски. Тези кости съдържат спомагателна тъкан, наименуван медуларна кост, която е витално значим източник на калций за черупките на яйцата и е неповторима за женските.

" Впечатляващо е, че екипът може да разпознава, тези два екземпляра като женски ", отбелязва Хелън Джеймс (Helen James), организатор в отдела за птици в Националния музей по естествена история Смитсониън във Вашингтон. " Двете женски кости са сходни по мярка на останалите кости, което опровергава по-ранна концепция, че мъжките и женските Додо са имали доста разнообразни размери като възрастни ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР