За първи път специалисти-ортопеди в Бургас използваха биоактивно стъкло, за

...
За първи път специалисти-ортопеди в Бургас използваха биоактивно стъкло, за
Коментари Харесай

Извършиха уникална операция в български град

За първи път специалисти-ортопеди в Бургас използваха биоактивно стъкло, с цел да спасят от ампутация тежко възпален крак. Иновативният способ е прибавен в Отделението по ортопедия на УМБАЛ Бургас, от екипа на доктор Стоян Христов, дм. – доктор Димитър Балабанов, доктор Даниел Желев,  доктор Краю Краевски.  Пациентът е мъж, който преди повече от година счупва при рухване десния си крайник. Претърпява интервенция, само че поради слаб имунитет и съпътстващи болести не съумява да се възвърне изцяло. Развива тежка зараза, която визира близките тъкани, а костта стартира да се стопява  – получава се така наречен псевдоартроза. " Постоянно имах рани, гной от раните, нищо не оказва помощ. Изпих няколко антибиотика, имах и спомагателни интервенции, само че кракът по този начин и не зарастваше ", описа пациентът – 60-годишният Милчо Андреев.

За да не се стигне до ампутация и да избави крайници на пациента, доктор Христов взема решение да приложи новаторски способ, който навлиза в България в края на предходната година. На мястото на стопената кост се вгради така наречен биостъкло – биосъвместим материал, който съдържа силиций, калций, и фосфор. Биоактивното стъкло запълва кухината, която се образува при премахване на инфектираните тъкани и подтиква процесите на костното възобновяване. Специалният му състав работи антисептично и не разрешава развиването на зараза. На процедура то основава конструкция за заменяне на костни недостатъци, подкрепя построяването на част от изчезналата кост, като в същото време овладява възпалението и през днешния ден пациентът към този момент е на крайници и може да напусне болничното заведение.

" Много съм признателен на доктор Христов и неговия екип. И изключително доста на сестрите в отделението, които имаха отлично отношение и грижа към мен ", показа Милчо Андреев.

Заместването на недостатък в човешката кост с биоматериал е огромно предизвикателство пред медицината, по тази причина ортопедията разпорежда огромни очаквания на новия материал. Той прилича костната конструкция и може сполучливо да се ползва при огромни интервенции за лекуване на костни недостатъци,  мъчно зарастващи фрактури, костни инфекции, както и  при инфектирани изкуствени стави, изясни доктор Стоян Христов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР