За първи път ще се регламентира предоставянето на асистентска подкрепа

...
За първи път ще се регламентира предоставянето на асистентска подкрепа
Коментари Харесай

МТСП прави нов закон за социални услуги за възрастни хора

За първи път ще се регламентира даването на асистентска поддръжка за възрастни хора. В плана на Закон за обществените услуги се основава законов ред за даване на асистентска поддръжка за възрастни хора в неспособност за самообслужване, както и за хора с увреждания, в случай че не употребяват такава поддръжка по различен закон.
Това оповестиха на семинар за публицисти заместител - общественият министър Зорница Русинова и Елена Кременлива, шеф на дирекция " Социално включване " в МТСП.

Те показаха новите моменти в плана на Закон за обществените услуги.
Дефинира се наличието на асистентската поддръжка, дефинират се функционалностите на асистента и на общината, когато услугата се финансира от държавния и общинския бюджет. Общината се задължава да провежда даването на асистентската поддръжка по метод, който да разреши сложно даване на другите типове обществени услуги в домашна среда.
Изрично се регламентира, че насочването за прилагане на асистентска поддръжка, която се финансира от държавния и общинския бюджет, се прави единствено от общината, която дава услугата, т.е. не се ползва общият ред, без значение от групата консуматори.

Асистентът поддържа този, който употребява услугата, с цел да се оправи в ежедневието- подкрепя го в напредването в домашна среда или го води до болница, до някое институция.
За услугата важат правилата на целия закон - тя ще е безвъзмездна за хората без приходи, останалите ще заплащат друга сума от таксата - 10,20,50 % от нея по самостоятелна преценка на всеки случай. Оценката ще се прави от общински чиновници.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР