За първи път ще се провеждат местни избори с гласуване

...
За първи път ще се провеждат местни избори с гласуване
Коментари Харесай

Полина Витанова: Очакваме трудности с попълването на изборните протоколи в София

За първи път ще се организират локални избори с гласоподаване с хартиени бюлетини и с машини и не е ясно какво можем да чакаме. Това сподели в студиото на „ Добро утро, Европа “ ръководителят на Общинската изборна комисия в София Полина Витанова.

В София ще се организират четири типа избори – гласуваме за кмет на Столична община, 24 кметове на региони, 32 кмета на кметства, както и Общински съвет. Това подумите ѝ значи доста огромен брой цифри, които би трябвало да бъдат вписани, а над 6400 протокола ще би трябвало да бъдат признати от Общинската изборна комисия.
Това още веднъж ще бъде огромно предизвикателство от организационна позиция. Имаме 22-ма претенденти за кмет на столицата, друг брой претенденти за кметовете на региони. На процедура ще има 4 типа бюлетини за другите типове избор. Всеки път чакаме компликации при попълването на протоколите, само че приканвам членовете на секционните изборни комисии да не бързат.
Полина Витанива изясни, че най-труден за попълване ще бъде протоколът за избор на Общински съвет с оглед преференциите, които следва да се отчетат. Тя съобщи, че съгласно нея би трябвало да остане единствено един тип гласоподаване – или с машина, или с хартиени бюлетини. Трябва обаче да остане този вид, в който общевството има най-голямо доверие, тъй като не следва да има никакви подозрения във връзка с това дали вотът е регистриран вярно.

Цялото изявление вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР