За първи път президентът събра правителството и ръководството на Народното

...
За първи път президентът събра правителството и ръководството на Народното
Коментари Харесай

Президентът: Будител е всеки, който с думите и делата си нос...

За първи път президентът събра държавното управление и управлението на Народното събрание в Гербовата зала за празника на националните будители. Пред ръководителя на Народно събрание и пред премиера Румен Радев изясни за какво го е направил за първи път, откогато е държавен глава. Тук бяха ръководителят на Народно събрание Вежди Рашидов, целият длъжностен кабинет, кметът на София Йорданка Фандъкова, създатели и учени.

Ето какво сподели Румен Радев:

Скъпи сънародници,

На 1 ноември си спомняме и почитаме всички тези възрожденци, просветители, учители, актьори, които с думи, гений, познания и образец будят мозъците и душите на българите. Точно 100 години ни разделят от първото честване на Деня на националните будители, постановено с окръжно на министъра на националното просвещение Стоян Омарчевски и доказано с разпореждане на Министерския съвет още същата година.

Кой сродява Свети Иван Рилски, Матей Преображенски, Захарий Зограф, Левски, Михайловски и хилядите днешни учители. В нашата просвета това е будителството – една напълно българска духовна категория. Будителят не е безусловно човек на интелектуалния труд и може да бъде всеки, който с думите и делата си носи прояснение на другите.

 



Саможертвата, смиреното служене на народа постоянно будят съвестите повече даже от знанието и причините. Будителите са носителите на културата, морала и свободата. Затова космополитът Петър Увалиев и абаджията Георги Бенковски поотделно и дружно осветяват пътя на българите към свободата: националната, персоналната, тази на мисълта и на духа. Затова през днешния ден дружно честваме и възрожденци, и мъченици, и даскали, и актьори.

На този ден дано си спомним, че будителят не постоянно живее елементарно. Често тези хора си отиват без време, а ги почитаме едвам посмъртно. Ще ми се да ги разпознаваме приживе, да ги поддържаме и да не пестим своята признателност от срам или заради липса на време. Всеки от нас има своите будители и през днешния ден за тях ще бъде благополучие в случай че чуят тази благодарност от нас. Няколко думи на признателност, които през днешния ден можем да кажем и напишем на персоналните си будители, са честен жест, които всеки може да направи.

Искам да благодаря на всички хора на изкуството, учители, мъже и дами на доблестния образец и куража, които следват ден след ден своята задача на будители. На всички вас, почетната кохорта от днешни будители, благодаря, че отстоявате смисъла на този чист и свят за всеки българин празник в своето всекидневие.

За първи път, откогато съм президент, на този празник сме дружно – и ръководителят на Народното събрание, и министър-председателят, и министри, и ръководители на водещите културо-просветни институции. Нека това бъде знак, че сме осъзнали и прегърнали заветите на нашите възрожденци и просветители да бъдем единни, да работим дружно за напредъка на България.

Честит празник!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР