За първи път от началото на руската инвазия в Украйна

...
За първи път от началото на руската инвазия в Украйна
Коментари Харесай

Зеленски търси оръжие и подкрепа от Балканите на среща на върха Украйна – Югоизточна Европа

За първи път от началото на съветската инвазия в Украйна - президентът Володимир Зеленски посети Албания за среща с премиера Еди Рама, който провежда конгрес, отдаден на поддръжката за Киев и евроинтеграцията на Западните Балкани. Лидерските диалози не престават и на следващия ден, само че по какъв начин мина първият ден - описват сътрудниците от Euronews Albania.

Със взаимна конференция на албанския министър председател Еди Рама и украинския президент Володимир Зеленски приключи първият ден от срещата на върна в Тирана. По време на нея акцентът беше върху непровокираната експанзия на Русия против Украйна. В изявлението си президентът Зеленски акцентира потребността от военна поддръжка и финансиране, с цел да може Киев да надделее над Москва.

Албания и Украйна подписаха съглашение за другарство и съдействие . Двете страни проведоха дружно среща на върха, отдадена на поддръжката за Киев и връзките със Западните Балкани.

Зеленски връчи на премиера Еди Рама орден за приноса му към Украйна.
Вземат се решения, само че това, от което се нуждаем, с цел да оцелеем - било то контракти или помощи, би трябвало да пристигна в точния момент. Това е най-голямата и най-фундаментална самодейност за всички - да ни оказват помощ в точния момент, в случай че могат, в случай че преди този момент са взели решение да ни поддържат.
Володимир Зеленски, президент на Украйна

Освен това Зеленски сложи на масата концепцията за взаимно произвеждане на оръжия в Албания, откъдето да се насочват доставки към фронта в Украйна. Междувременно за албанския министър председател Рама поддръжката за Украйна е гаранция, че съветската експанзия няма да стигне до Балканите или други райони в Европа. Утре срещата продължава с частта отдадена на Западните Балкани.

Въпреки че беше декларирано присъединяване на представители на 13 страни, на срещата участват единствено 8 от тях. Сред тях са сръбският президент Александър Вучич, водачите на Молдова, Черна гора, Северна Македония и Хърватия.

А в Съединените щати, украинският дипломат прикани за поддръжка.
Трябва да останем обединени, както през миналите две години, с цел да изпратим доста мощно обръщение освен към украинците, само че и към Путин, че ще бъде надвит, както и към останалите агресори, които си мислят, че могат принудително да преначертават границите през  XXI век.
Оксана Маркова, дипломат на Украйна в Съединени американски щати

Във Вашингтон президентът Джо Байдън разиска помощта за Украйна с водачите на Конгреса. Републиканците резервират твърдата си позиция, че границата с Мексико е по-голям приоритет от поддръжката за Киев.
Целта на моето идване беше да кажа очевидната истина. Трябва първо да се погрижим за потребностите на Америка. А когато стане дума за тях, преди всичко е отворената ни граница.
Майк Джонсън, ръководител на долната камара на Конгресa на Съединени американски щати
Това е екзистенциален миг за свободния свят, обвързван с нашите демократични съдружници в Украйна, в Израел и Индо-тихоокеанския район.
Хаким Джефрис, водач на демократите в долната камара на Конгреса на Съединени американски щати

В Прага се организира среща на Вишеградската четворка, по време на която водачите на страните членки не преодоляха другите си позиции за Украйна. Докато Полша и Чехия осъдиха съветската експанзия, от Словакия и Унгария са скептични за поддръжката за Киев и упорстват за мирни договаряния.По-рано Зеленски посети и Саудитска Арабия, където разговаря с престолонаследника Мохамед бин Салман. Двамата са разискали формулата за мир и договорка за замяна на военнопленници сред Русия и Украйна.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР