За първи път от началото на гражданската война в Сирия

...
За първи път от началото на гражданската война в Сирия
Коментари Харесай

Техеран - още една крачка към арабския изток

За първи път от началото на гражданската война в Сирия през 2011 година президентът на Ислямска република Иран Ибрахим Раиси беше на публично посещаване в нея. Предишното посещаване на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад в тази страна се организира през септември 2010 година За никого не е загадка, че Иран е един от главните съдружници на държавното управление на Асад.

Моментът на иранско-сирийските договаряния в Дамаск не е определен инцидентно. На фона на видимо намаляване на въздействието на Съединени американски щати в Близкия изток се следи нормализиране на връзките сред районните центрове на мощ, по-специално сред Турция и Израел, сред арабските страни и Израел, както и сред Саудитска Арабия и Иран. Отново на дневен ред е въпросът за разрешаването на проточилия се огромен сирийски спор. Правят се опити да се разшири легитимността на ръководещото държавно управление на Асад в Дамаск, с цел да се изведе Сирия от изолацията и да се отстранен ограничаващите наказания против нея.

Техеран обърна огромно внимание на самодейността на редица арабски страни да проучат опцията за възобновяване на двустранните връзки със САР и връщането на страната в Лигата на арабските страни (ЛАД). Твърди се, че това ще бъде разисквано на идната среща на високо ниво на организацията в столицата на Саудитска Арабия Рияд на 19 май 2023 година Засега единствено Катар изрично се опълчва на възобновяване на участието на Сирия в Арабската лига, защото поддържа сирийската съпротива и радикални ислямистки групировки като “Хаят Тахрир аш Шам ”. Доха счита, че Дамаск не способства за процеса на спокойно споразумяване на обстановката в страната (приемане на нова конституция, предварителни парламентарни и президентски избори, основаване на съдружно държавно управление и други.) и без използването на тези значими точки, не е допустимо да се реализира национално помиряване и да се възвърне сирийската страна.

Иран поддържа апела на представители на Саудитска Арабия, Египет, Ирак и Йордания за евакуиране на непознатите сили от Сирия. Формално става дума за тези военни елементи, които се намират в Сирия без утвърждението на централните управляващи и надлежно нелегално, като да вземем за пример турски или американски формирования. Тъй като Иран и Русия изпратиха свои военни в тази страна по покана на Дамаск, арабите не концентрират вниманието си върху тяхното наличие.

Трябва също по този начин да се има поради, че визитата на Раиси в Дамаск се организира в навечерието на парламентарните и президентските избори в Турция, когато Ердоган и неговите съперници измежду опозиционните водачи бяха принудени да включат в предизборните си стратегии въпроса за нормализиране на връзките със прилежащите държавии решаването на казуса с 3,5 милиона сирийски бежанци в Турция. В същото време Техеран, дружно с Москва, също демонстрира интерес към обновяване на Астанинския формат на мирните договаряния за Сирия.

Така визитата на иранския президент в Сирия се преглежда в Техеран като значима стъпка за опазване на позициите на Иран в тази арабска страна. Днес Сирия е основна връзка в така наречен „ шиитски полумесец “ (Иран, Ирак, Сирия, Ливан, с достъп до източната провинция на Саудитска Арабия и Бахрейн). Сирия също е за Иран самобитен плацдарм или форпост за поддръжка на палестинското национално придвижване в общата борба с Израел и Съединени американски щати. Иран непрестанно усилва своето културно, просветително и религиозно въздействие в Сирия. Целта на културната политика на Иран е да разпространява шиизма като наклонност в страната и да смекчи отношението на сирийците към представителите на тази религия, което Техеран се пробва да реализира посредством въвеждането на детайли от просветителната си стратегия в образователните заведения и спонсорски начинания.

Посещението на Раиси в Дамаск също демонстрира, че Иран " чества успеха на силите на съпротивата в битката против тероризма ". Освен това той приказва освен за помощта, която проирански въоръжени формирования като ливанската “Хизбулла ” оказват на сирийците в битката против групировките на “Ислямска страна ”, само че и като цяло за поддръжката на Иран за държавното управление на Башар Асад. Ден преди този момент в изявлението си за телевизионния канал “Ал Маядин ” Раиси сподели, че " Сирия постоянно е била на оста на опозиция " и е устояла, макар " ционистката експанзия " и опитите на Съединени американски щати да " разпалят разкол " в това страна. „ Ние недвусмислено поддържаме всички фронтове на оста на опозиция, моето посещаване в Сирия е в границите на тази поддръжка... “, акцентира той. Както знаете, малко по-рано Израел беше подложен на ракетни офанзиви от линията Газа, Ливан и Сирия, а визитата на президента Раиси в Сирия съответства с израелските офанзиви против ирански военни уреди и неговите съюзни сили в тази страна. Така беше нанесен удар по летището в Алепо и друго военно летище наоколо, където съгласно сирийската съпротива има хранилища с муниции и оръжия на придвижването “Хизбулла ”.

Сред лицата, съпътстващи Раиси, са ръководителите на министерствата на външните работи и на защитата, министрите на петрола, известията, пътищата и градското строителство, което удостоверява значимостта и приложния темперамент на това посещаване. В резултат на диалозите сред Башар Асад и Ибрахим Раиси бяха подписани 15 документа, отдадени главно на търговско-икономическото съдействие. Сред тях са меморандуми за съгласие по проект за дълготрайно стратегическо всеобхватно съдействие, както и секторни документи (по отношение на селското стопанство, петрола, железопътния превоз, гражданската авиация, банковия сектор). По време на диалозите страните се договориха за нулиране на митата, активиране на плана за основаване на железопътен кулоар сред Иран, Ирак и Сирия, развиване на религиозния туризъм и впрочем. Раиси удостовери по-ранното си изказване, че Иран е подготвен да вземе интензивно присъединяване в следвоенното възобновяване на Сирия, да влага в петролни залежи и рафинерии на Арабската република.

Наблюдатели означават, че до неотдавна иранската помощ за Дамаск беше едностранчива и натоварваше тежко иранския бюджет (8-10 милиарда $ годишно). В същото време Иран залагаше на оптимално обвързване на сирийската стопанска система със себе си посредством заеми и придобиване на ликвидни активи. Освен това иранската страна се трансформира в главен снабдител на храни, медикаменти и друго съоръжение за Сирия. В изискванията на революция, разрушената индустрия, селско стопанство и инфраструктура, сирийската страна се оказа на практика неплатежоспособна. Но зараждащата вероятност за определяне на връзки сред Сирия и арабските страни и Турция, вероятните вложения от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и други арабски страни за възобновяване на страната могат да основат удобни условия за строителството, производството на нефт в Сирия. Тя също е подобаващ пазар за ирански артикули и услуги за бъдещето.

Трябва да се има поради, че проектите и желанията на Техеран да се закрепи в Сирия за дълго време са сходни на решаването на уравнение с доста незнайни.Много ще се вземат решение в Анкара след парламентарните и президентските избори през май. Ердоган и главният му конкурент на изборите Кемал Кълъчдароглу имат разнообразни визии за бъдещето на турско-сирийските връзки и бежанския въпрос. Настоящият президент на Турция е тясно обвързван със сирийската въоръжена съпротива и ислямистките групи и ще бъде заставен да поддържа същия курс на поддръжка за тях. Кълъчдароглу е по-свободен в дейностите си и може да предприеме изключителни стъпки за нормализиране на връзките с Дамаск.

Не всичко е толкоз просто в Лигата на арабските страни във връзка с легитимирането на държавното управление на Асад, някои арабски водачи го слагат като изискване за осъществяването на пътната карта на Организация на обединените нации за Сирия (нова конституция, избори, съдружно държавно управление, прошка за съперниците на режим и други).

Започването на процеса на възобновяване на страна, разграничена на три анклава, не е елементарно. Дамаск управлява към две трети от територията на страната, където живее към половината от предвоенното ѝ население. Турските управляващи показват подготвеност да построят до 200 хиляди къщи на следените от Анкара територии в северозападната и северната част на Сирия и да реалокират там фамилиите на бежанците от турските лагери. ОАЕ избират да влагат в реконструкцията на град Ракка и източния бряг на река Ефрат, който се управлява от кюрдски милиции и арабски племена. В същото време задачата за възобновяване на страната е доста капиталоемка - съгласно най-консервативните оценки единствено на първия стадий ще би трябвало да се отделят за тези цели от 400 до 500 милиарда $.

Очевидно е, че пълномащабното възобновяване на Сирия и легитимирането на нейното държавно управление може да се реализира в изискванията на спокойно разрешаване на сирийския спор в сходство с договореностите, реализирани в Женева и Астана сред представители на Асад и опозицията.

Превод: В. Сергеев

Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР