За първи път от четири десетилетия китайският икономически растеж падна

...
За първи път от четири десетилетия китайският икономически растеж падна
Коментари Харесай

Спад на икономическия растеж в Китай, населението намалява за първи път от 60 години насам

За първи път от четири десетилетия китайският стопански напредък падна до второто си най-ниско равнище - 3 %, което е по-малко от половината на растежа реализиран единствено година по-рано - 8.1 на 100. За да избави растежа Пекин към този момент разгласи, че отваря стопанската система си и търси интернационално съдействие.

В същото време за първи път от шест десетилетия китайското население понижава, сочат данните.

Последният път, когато популацията на Китай се свива, е в интервала на " Големия скок напред " в края на 50-те години на предишния век - политиката, наложена от тогавашния китайски водач Мао Дзедун води до всеобщ апетит и гибел.

Броят на китайците към този момент е почнал да понижава, когато през 80 - те години беше наложена противоречивата политика на едно дете - анулирана чак през 2015-та година - тогава на китайските фамилии беше позволено да имат две деца.

Сега, обаче, Индия е на път да изпревари Китай като страната с най-голямо население в света и Пекин още веднъж сменя политиката - с поощряване на ражданията.

" И двамата сме родени през 80-те. Имаме общо 4-ма родители, имаме и баби и дядовци и би трябвало да се грижим за тези четирима възрастни. Сега държавното управление ни предизвиква да имаме три деца, само че просто не можем да си го позволим ", споделя жена от Китай.

Причината за застаряващото население не са смъртните случаи, породени от коронавирус пандемията, а дълготрайната наклонност за ниска раждаемост и високите разноски за живот, изяснява Ду Пен - от Университета Ренмин.

" Вече над 60 страни имат намаляващо население. Изправени сме пред едни и същи провокации. Първо - популацията застарява, второ - понижава и броят на трудоспособните и трето - усилват се разноските за опазване на здравето и за живот ", регистрира Ду Пен - зам.-ректор на Университета Ренмин.

Застаряващото население ще накара Китай да премисли икономическия си модел, ориентиран към напредък.

" Трябва да се промени актуалният модел, който цели развиване. Имаме намаляващо работоспособно население, само че пък с по-високо обучение. Трябва да решим по какъв начин да използваме този дял от образованието за реализиране на по-голямо развиване, а не да разчитаме на стопански напредък, основан на огромно количество работна ръка ", счита зам.-ректорът на Университета Ренмин.

Но освен популацията на Китай понижава. Втората по величина стопанска система в света бележи 3% растеж през 2022, което е оскъдна цифра спрямо минали години и изключително през 2007, когато беше пикът на икономическия напредък от 14.7 на 100. През декември китайските управляващи анулираха политиката за нулев коронавирус и потреблението стартира да се възвръща, само че остава едва.

Международният валутен фонд предвижда китайската стопанска система да пораства с не повече от 4% през идващото десетилетие.

Намаленият китайски напредък се отразява на комерсиалните сътрудници поради пониженото търсене на нефт, храни, потребителски артикули и импорт. Неслучайно на икономическия конгрес в Давос китайският министър председател Лиу Хе съобщи, че Пекин ще продължи да отваря стопанската система си и да търси икономическо съдействие със света.

Саймън Фрикли - изпълнителен шеф на американска консултантска компания съобщи, че въпреки да е рано да се твърди, че Китай потъва в криза, задължението на китайските управляващи за интернационално съдействие може да промени разпоредбите на играта.

" В Давос мнението е разграничено на две - ще има или няма да има криза. Но ясно се обрисува вероятността Китай да продължи да се отваря за света, реториката от Студената война да затихва и най-после може да се окаже, че живеем в един още по-глобализиран свят, а това сигурно трансформира всички правила на играта ", разяснява Саймън Фрикли.

В продължение на съвсем 15 години Китай беше работилницата на света, а какво става, когато в една работилница няма служащи - сигурно това ще трансформира освен китайската, само че и международната стопанска система.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР