За първи път от 60 години насам израелски археолози са

...
За първи път от 60 години насам израелски археолози са
Коментари Харесай

Библейски свитъци от Мъртво море открити в пещерата на ужаса - slava.bg

За първи път от 60 години насам израелски археолози са разкрили нови фрагменти от древен свитъци от Мъртво море. Откритията са направени при траяла 3 години интервенция по избавяне от разграбване на исторически артефакти в отдалечените пещери в Юдейската пустиня.Сред находките е евентуално най-старата изцяло непокътната кошница в света, разгласи тази седмица израелската Служба за ръководство на старините (IAA).

В доста случаи археолозите е трябвало да се спускат и изкачват стотици метри по стръмни скалисти скатове и да изриват купища гуано от прилепи, с цел да разкрият артефакти, които биха могли да станат обект на мародерства в пустинната зона на западния бряг на Мъртво море.

„ В продължение на доста години преследваме грабителите на антики. В последна сметка взехме решение да изпреварим крадците и да открием и извадим скъпите находки от земята и пещерите преди тях “, сподели Амир Ганор, началник на отдела за битка с кражбите във IAA, във видео, оповестено дружно с изказване за пресата.
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР