За първи път от 1986 година започна мащабно почистване на

...
За първи път от 1986 година започна мащабно почистване на
Коментари Харесай

Започна мащабно почистване на канала, който свързва езерото Вая с Черно море

За първи път от 1986 година стартира огромно разчистване на канала, който свързва езерото Вая с Черно море. Мащабната интервенция стана допустима след извоюван план по трансгранично съдействие, който обезпечи финансиране от 400 000 лв..

На сектора от моста до Океански лов на риба до моста на крайезерния бул. " Захари Стоянов " стартира работа тежка техника. Освен гъстата тръстика, която затруднява оттичането на езерото към морето, през годините в канала са хвърляни разнообразни промишлени и битови боклуци.

След като бъдат изгребани от багера отпадъците ще бъдат превозени до депото за боклук, а брегът на канала ще бъде укрепен, ще се прокара път и мястото ще стане налично за разходки и лов на риба.
Димитър Пантелеев - механически началник: В момента работят 4 тежки машини. Ще работят повече и профилирана техника с дълги стрели, с цел да може да се стигне до другия завършек на канала.
Областният шеф Вълчо Чолаков ревизира на място работата по почистването и изрази убеденост, че отварянето на цялостния потенциал на канала ще понижи до най-малко заплахата от преливане на езерото и заливането на крайбрежните пътни артерии.
Вълчо Чолаков - регионален шеф: Разлива на вода, който виждате сега, няма да го има, тази тръстика няма да се вижда, всичките тези наноси, които сега се вадят и са зад нас, ще бъдат изчистени. В канала проводимостта ще бъде на 100% оптимално.
Нека да напомним, че единствено преди броени дни след изобилните дъждове езерото Вая още веднъж подвигна равнището си и застрашаваше да залее пътя. Проектът ще обхване сектор от 400 метра и е на стойност 400 000 лв.. Операцията по главното разчистване на канала и построяването на път и дига ще приключи в края на април.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР