За първи път Напоителни системи“ ЕАД става бенефициент по Програмата

...
За първи път Напоителни системи“ ЕАД става бенефициент по Програмата
Коментари Харесай

Министър Вътев: За първи път „Напоителни системи“ ЕАД става бенефициент по ПРСР

За първи път „ Напоителни системи “ ЕАД става бенефициент по Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014-2020 година Това сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев , по време на подписването на 24 контракта за напояване с изпълнителния шеф на „ Напоителни системи “ ЕАД Снежина Динева .

Общата стойност на утвърдените планови оферти по подмярка 4.3 „ Подкрепа за вложения в инфраструктура, обвързвана с развиването, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство “ от Програмата за развиване на селските региони за интервала (ПРСР 2014-2020 г) е над 112,3 млн. лв. . Финансовата помощ, предоставена по плановете, е в размер на 100% , от тях 75% се съфинансират от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони и 25% и националния бюджет.

Той изясни, че задачата на капиталовите планове е да се подсигурява ефикасното потребление на водните запаси посредством въвеждането на нови и модерни технологии. Те ще доведат до действително понижаване на загубите и потреблението на вода в селското стопанство, както и до повишение на конкурентните преимущества на бранша в страната.

„ Включените действия са за реорганизация, рехабилитация и възобновяване на съществуващи хидромелиоративни уреди за напояване, посредством които ще бъде обезпечен достъп до услугата „ доставка на вода за напояване “ на редица аграрни производители в цялата страна. Проектите ще се извършват на територия обхваната от 14 от клоновете на „ Напоителни системи “ ЕАД “ , сподели още министърът.

Това са Долен Дунав, Тополница, Шумен, Видин, Горна Тунджа, Мизия, София, Среден Дунав, Средна Тунджа, Бургас, Марица, Струма-Места, Хасково и Черно море.

Министър Вътев добави, че плановете би трябвало да бъдат приключени през втората половина на 2025 година . Той акцентира, че осъществяването на дейностите е фокусирано главно върху възобновяване на съществуващата линейна инфраструктура и оборудванията към нея. Тяхното осъществяване ще способства за повишение на успеваемостта при потреблението на водите за напояване, нарастване на поливните площи в страна и развиването на поливното земеделие в подтекста на адаптирането към климатичните промени.

„ Реализирането на плановите оферти се основава на опция за земеделските производители за увеличение на поливните площи с най-малко 200 000 дка “ , сподели Снежина Динева. Тя добави, че се планува и реализира евентуална спестовност на вода най-малко с 50% .

Министър Вътев напомни, че досега в страната са направени три тактики за хидромелиорации и напояване, от които нито една не е стартирала за реализация.

Заместник-министър Таня Георгиева, която е и началник на Управляващия орган на ПРСР 2014-2020 година, беше безапелационна, че напояването е стратегически приоритет за страната ни .

„ Той намира отражение както в ПРСР 2014-2020 година, по този начин и в Стратегическия проект за развиването на земеделието и селските региони. В новия програмен интервал 2023-2027 година се включват интервенции, които да продължат да подкрепят модернизацията и вложенията за напояване както за земеделските производители по този начин и за оборудванията на „ Напоителни системи “ , подчертава заместител –министърът.

Заместник-министър Тошев заяви, че заради нуждата от актуализиране на салдото на поливните площи в България, Министерство на земеделието и храните е инициирало възлагане на новото им броене . То ще започва при започване на идната година и няма да бъде еднократен развой за няколко месеца, а може да продължи година или две.

„ За тази активност сме планували в бюджета на Министерство на земеделието и храните 5 млн. лв.. След това следва данните да се нанесат в кадастъра, главните уреди и канали, което е извънредно значимо, с цел да има настояща тактика за напояване “ , разясни той.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР