За първи път на територията на община Сливен ще функционират

...
За първи път на територията на община Сливен ще функционират
Коментари Харесай

Два нови социални центъра с изцяло нови услуги за Сливен бяха открити днес

За първи път на територията на община Сливен ще действат Кризисен център за жертви на домашно принуждение и Център за краткотрайно настаняване на бездомни лица. Двете обществените заведения бяха публично открити през днешния ден. Лентата прерязаха кметът Стефан Радев и двама от неговите заместници – Пепа Чиликова и инж. Стоян Марков.
„ Община Сливен разполага с цялостния набор от обществени услуги и това е благосъстояние за нашия град “, съобщи пред публицисти кметът. В задатък той заяви, че сега се работи по концепцията за разширение на услугите в Дома за остарели хора. То се показва в цялостно реконструиране на дома и създаване на центрове с по-малък потенциал, както и с опция за настаняване на мъчно преносими възрастни хора. Радев бе безапелационен, че надграждането на обществените услуги, като част от визията на екипа му за основаване на по-добри условия и пакет от друг тип поддръжка, ще продължи и отсега нататък.
И двата центъра ще работят с потенциал до 20 консуматори. В Центъра за краткотрайно настаняване на бездомни лица ще се обезпечава място за живеене на лица, останали без заслон за период до 3 месеца в границите на календарната година. Освен обезпечаване на храна и заслон, услугите в центъра са ориентирани към включването на потребителите в курсове за подготовка и преквалификация, за следващо намиране на работа и подкрепяне на обществената им акомодация. Кризисният център за жертви на принуждение е планувано да обезпечава комплекс от обществени услуги за деца и/или лица, потърпевши от принуждение, трафик или друга форма на употреба. Услугата ще се дава за период до 6 месеца и е ориентирана към оказване на самостоятелна поддръжка, облекчаване на ежедневните потребности и социално-психологическа помощ, когато се постанова незабавна интервенция, в това число посредством мобилни екипи за спешна намеса.
Кметът Радев уточни, че следва да се структурира методът на осъществяване на услугите в новооткритите центрове, защото те са делегирани от страната действия. Той открои два разновидността – Общината да ги ръководи или да се ръководят от партньорски организации, чиято активност е ориентирана съответно към тези проблеми.
Строителството на центровете стартира през ноември 2021 година На заключителна конференция по-рано през днешния ден бяха регистрирани осъществените действия и финансирането на плана за създаване на двата центъра. То е по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. 100 % е безвъзмездната финансова помощ и е на обща стойност близо два млн. лева Дейностите са изпълнени в плануваните по контракта периоди.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР