За първи път медиаторите са включени в обхвата на Колективния

...
За първи път медиаторите са включени в обхвата на Колективния
Коментари Харесай

За първи път медиаторите са част от Колективния трудов договор в образованието

За първи път посредниците са включени в обсега на Колективния трудов контракт за системата на предучилищното и учебното обучение.

Тяхната активност към този момент е и нормативно регламентирана в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение и по този начин учебните заведения получават средства за хонорари на хората, които подкрепят учителските колективи, грижат се за връзката сред семейство и учебно заведение и за включването на децата всекидневно в просветителния развой. Това стана ясно по време на гала за награждаване на отличените в състезанието „ Медиатор на годината “ от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Събитието се организира в МОН и се провежда от Центъра за междуетнически разговор и приемливост „ Амалипе “.

В Колективния трудов контракт е записано, че за длъжностите „ учебен посредник “ и „ асистент на учителя “ и други, които подкрепят учителските колективи, би трябвало да се изплащат не по-малко от 105% от минималната работна заплата, за която има средства в бюджета на учебното заведение.

„ Медиаторите са основен детайл в общите ни старания по връщане и задържане на децата в клас и по тази причина за мен беше доста значимо да променим механизма и регламента на тяхната работа, с цел да подсигуряваме резистентност “, акцентира министър Цоков. До този миг тяхната активност се финансираше по разнообразни планове, а през 2023 година, заради изчерпано финансиране и липса на дейности имаше действителна заплаха тяхната работа да спре.

Благодарим, че спасихте специалността ни и за толкоз къси периоди направихте всички стъпки, с цел да бъдем същинска част от системата на образованието, обърна се ръководителят на УС на Център „ Амалипе “ Деян Колев към министър Цоков. Той обърна внимание и че след направените нормативни промени, ще се разреши на повече учебни заведения да назначат посредници със средства и от бюджета си, а финансиране ще се употребява както от новия план „ Успех за теб “ с европейско финансиране.

За образователната 2023/2024 година са назначени общо 1 184 посредници в цялата страна, стана ясно по време на събитието. „ Благодаря на всеки един от тях, за ежедневната им битка, с цел да останат децата в класната стая “, обърна се министър Цоков към тях. Той акцентира и значимостта на работата в екип сред посредниците и представителите на институциите в екипите, които работят в границите на междуинституционалния Механизъм по обгръщане, включване и попречване на отпадането от просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст. През последните шест години в клас са върнати към 80 000 деца, като 50 000 от тях са се задържали трайно в учебно заведение, а огромна роля за това има и работата на посредниците.

По време на церемонията Веселин Сандев от 1-во НУ " Христо Смирненски " в град Омуртаг, бе разгласен за „ Медиатор на годината “. Призове получиха още петима посредници за работата си с деца и родители от страната - Радослава Спасова, Диана Царибродска, Ивета Иванова, Силвия Павлова и Атанас Атанасов.

Проф. Галин Цоков връчи и плакет на МОН на Деян Колев за цялостната му активност и поредни старания за развиване на мрежата от посредници в цялата страна. Министърът благодари на него и на екипа на Центъра за взаимната работа във връзка с обезпечаването на достъп до обучение за всяко дете и възпитаник и работата с родителите.

За своя труд и старания за просветителна интеграция посредниците бяха приветствани и от Лало Каменов, шеф на Центъра за просветителна интеграция да деца и възпитаници от етническите малцинства. Той поздрави учениците за идната ромска Нова година, а също и арменската общественост, които я посрещна на 6 януари.

След награждаването възпитаници от СУ " Христо Смирненски " в Гулянци показаха обичайни традиции за отбелязването на ромската Нова година и сурвакаха управлението и специалистите от МОН. Гости на тържеството бяха заместник-министрите Емилия Лазарова и Мариета Георгиева, началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска, шефът на дирекция „ Приобщаващо обучение “ Грета Ганчева, както и представителите на Българо-швейцарската стратегия за съдействие Томас Щауфер и Теменужка Кутевски.

Всяка година МОН се стреми да усилва средствата за работа с уязвими групи, които получават учебните заведения в допълнение, като през 2021 година те са били към 30 млн. лв., за 2022 година са над 34 млн. лева, а през 2023 година надвишиха 36 млн. лв.. С тези средства може да се изплащат спомагателни трудови хонорари за чиновници, включени в екипите за обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници, за възнаграждение на спомагателни образователни часове по български език в учебните заведения и на спомагателни модули за деца, които не владеят български език, в детските градини. Те могат да се употребяват и за наемане на личен състав, зает с ограничения за подкрепяне на достъпа до обучение и попречване на риска от отпадане от системата на образованието на децата и учениците от уязвими групи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР