За първи път изцяло женска експедиция успя да изкачи един

...
За първи път изцяло женска експедиция успя да изкачи един
Коментари Харесай

Не е Еверест, но е един от най-трудните в света: За път първи жени изкачиха връх Серо Торе

За първи път напълно женска експедиция съумя да изкачи един от най-трудните върхове в света - Серо Торе, който се намира в Патагония, на границата сред Чили и Аржентина. Те са съумели да го създадат посредством маршрута Compressor route, който е по-опасният за досигане на върха след премахването на обезопасяванията по него.

През февруари 2015 година женското дуо Каролина Норт и Кристин Хюбер също покоряват Серо Торе -  само че посредством по-достъпния и прочут маршрут Ragni Route.

 

Безмилостна стръмна стена и непрестанни стихии

Височината му е 3128 метра - по-малко от половината от най-високия връх в света Еверест, чиято височина е 8849 метра). Серо Торе се дефинира обаче за едно най-големите провокации на планетата – поради безмилостната си стръмна стена и заплашителни метеорологични условия. Там мощните стихии са непрекъснати.

Дълго време върхът се счита за непокорим. Женското трио обаче съумява да стъпи на него. Французойките Лиз Билон, Фени Дирт и Мод Ванпул разгласиха селфи след рисковото си изчакване и влязоха в историята на алипинизма.

За да реализират задачата си споделят, че са нужни съществено образование и доста самообладание.

„ Пристигнахме на 13 януари и започнахме изкачването едвам на 22 февруари. Трябваше да изчакаме толкоз дълго време най-много поради изобилния снеговалеж “, разяснява 36-годишната Лиз Билон, която е планински лидер от Шамони.

40 дни по-късно

След 40 дни, прекарани в Ел Чалтен - алпинистката столица на Патагония, трите дами вземат решение да опитат.

   View this post on Instagram

A post shared by SCARPA (@scarpaspa)

„ Прозорецът, който се отвори в един миг, беше опция, която съвсем ни изненада. След всичките дни на очакване съвсем се бяхме примирили да се върнем във Франция, без да създадем опит за нанагорнище “, споделя още тя.

В продължение на три дни трите дами вървят към върха при сложни условия.

„ Първите метри бяха с доста сняг, мислехме, че в никакъв случай няма да стигнем Серо Торе. Един американски екип обаче, с който се срещнахме, беше доста оптимистично надъхан и това ни оказа помощ “, споделя Лиз.

Стъпка по стъпка и три дни по-късно Лиз, Фени и Мод стъпват на Серо Торе.

„ Когато стъпихме на върха, и трите избухнахме в сълзи, не можехме да повярваме. Нашето другарство ни задвижи към фантазията на живота ни. Това е история за планината, само че преди всеичко е историята на три приятелки “, споделя Фени Дирт.

Първите опити за подчинение на Серо Торе

През 1958 година италианските алпинисти Чезаре Маестри и Тони Егер са първите, които вършат опит да покорят върха. Егер обаче умира, повален от лавина, по пътя надолу.

Маестри е открит в комплицирано положение, твърди, че двамата са съумели да стигнат до върха дружно, който е снимал подвига им, само че камерата в никакъв случай не е открита. Това подхранва съмненията за същинския триумф на изкачването.

Възмутен от това, че не му повярвал, през 1970 година Чезаре Маестри се завръща за нова офанзива на Серо Торе, този път оборудван с бензинов компресор, с който забива 360 болтове в гранита, с цел да улесни изкачването си, преди да изостави машината в планината, където тя към момента намира.

Алпинистът стига на няколко метра от върха, без обаче да успее да стъпи на него.

През 1974 година четирима италиански алпинисти изкачват Серо Торе и вършат снежен човек върху него.

Болтовете, забити по маршрута, употребен от Маестри, са определяни като „ разкол “ от доста планинари. През 2012 година американците Джейсън Крук и Хейдън Кенеди, вземат решение да ги отстранен, предизвиквайки мощна дискусия в света на международния алпинизъм.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР