За първи път Газпром изпревари дългогодишния лидер в доставките на

...
За първи път Газпром изпревари дългогодишния лидер в доставките на
Коментари Харесай

Как Туркменистан пречи на „Газпром“ да завладее Китай

За първи път " Газпром " изпревари дългогодишния водач в доставките на газ за Китай - Туркменистан. Говорим съответно за тръбопроводни доставки. Туркменистан стартира да доставя газ на Китай 10 години по-рано от „ Газпром. “ И в този момент Русия би трябвало да постави повече старания, с цел да победи своя съперник.

За първи път " Газпром " изпревари дългогодишния водач Туркменистан в доставките на газ за Китай и стана най-големият снабдител на тръбопроводен газ към февруари 2024 година Това демонстрират данни на Главната митническа администрация на КНР.

Така " Газпром " изнесе 2,5 милиарда кубически метра газ за Китай с помощта на плануваното нарастване на доставките от началото на годината по газопровода " Силата на Сибир ". Докато Туркменистан изпрати към 2,4 милиарда кубически метра - през 2023 година беше същото количество.

Говорим съответно за доставките на газ по тръбопроводи, тъй като в случай че вземем и ВПГ, тогава Русия е водач на китайския пазар от няколко месеца, заобикаляйки Туркменистан и Австралия (лидерът в доставките на ВПГ).

„ Силата на Сибир “ стартира работа през декември 2019 година През 2023 година доставките са се нараснали веднъж и половина до 22,7 милиарда кубически метра, в парично изражение - с 68% до 6,4 милиарда $. През 2025 година се чака да доближи плановия потенциал от 38 милиарда кубически метра годишно. Още 10 милиарда кубически метра доставки ще бъдат обезпечени по далекоизточния маршрут, а като се вземе поради газопроводът „ Силата на Сибир 2 “ през Монголия, доставките ще се усилят до съвсем 100 милиарда кубически метра годишно.

Газопроводът от Туркменистан до Китай стартира работа 10 години по-рано от съветския - през април 2010 година Той включва три успоредни линии, които минават директно през Узбекистан и Казахстан до Западен Китай. Капацитетът на трите линии е 50 милиарда кубически метра годишно, от които Туркменистан обезпечава 35-40 милиарда.

Защо Ашхабад влезе на китайския газов пазар 10 години по-рано и сътвори сериозна конкуренция за „ Газпром “?

„ Не бих споделил, че „ Газпром “ въобще не е гледал към Китай. Преговорите се водят от деветдесетте години. Още преди „ Силата на Сибир “ обсъждаха западния маршрут за доставка на газ до Китай посредством алтайския газопровод и далекоизточния маршрут. Тогава обаче и двете страни не бяха подготвени да договарят при взаимно допустими условия “, споделя Игор Юшков, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

В резултат на това първият търговски контракт беше подписан едвам през 2014 година за „ Силата на Сибир “, по-късно се подписа контракт за „ Далекоизточния маршрут “ и планът за газопровода „ Алтай “ беше сменен от „ Силата на Сибир-2 “, преминаващ пренос през Монголия. Преговорите по последния план не престават.

Защо Русия и Китай не можаха да се договорят за газ преди Туркменистан? „ Първо, до неотдавна европейският пазар се смяташе за главен пазар за Русия. Второ, Китай стана самодостатъчен в личното си произвеждане за много дълго време и стана чист вносител на газ едвам през 2006 година Трето, Туркменистан се оказа в сложна обстановка и се съгласи на тежките условия на Китай “, изяснява специалистът на ФНЕС.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Туркменистан продаде своя газ на Русия, която в действителност не се нуждаеше от него, защото имаше лично произвеждане. „ Следователно Туркменистан търсеше, първо, опция за диверсификация на своите пазари за продажби и второ, вложения в създаването на залежи и производството на газ “, споделя специалистът.

В резултат на това, когато Китай се нуждаеше от спомагателен газ, Туркменистан просто търсеше нов пазар за продажби вместо Русия, с което започнаха проблемите.

Експертът напомня историята с детонация на газопровода, който вървеше от Туркменистан към Русия. „ Тогава имаше обвинявания против „ Газпром “, че сякаш е затворил крана и съзнателно е предизвикал повреда (прекомерно налягане в тръбата), тъй че отводът да закупи туркменски газ да бъде форсмажор. И тогава „ Газпром “ дълго време не ремонтира газопровода, с цел да не се върне към закупуването на туркменски газ “, споделя Юшков.

При тези условия Ашхабад беше заставен да се съгласи със суровите условия на Китай.

„ Китай даде заем за създаването на газови залежи в Туркменистан и за построяването на газопровод. В резултат на това Ашхабад прекара доста години в погашение на китайския заем посредством доставки на газ и получи доста малко пари. Договорът предвиждаше цена на газа, която беше много преференциална за Китай. И китайските компании получиха изключителното право да създават залежи и като цяло много необятни права “, споделя събеседникът.

Така Туркменистан първи доставя газ на Китай, тъй като просто се съгласи на тежките  условия на Китай, на които Русия не се съгласи.

Сега обаче туркменският газ се трансформира в сериозен съперник на горивото на „ Газпром “ на китайския пазар. „ Ниската цена на туркменския газ към момента ни пречи да подпишем контракта за „ Силата на Сибир-2 “. До огромна степен заради съществуването на средноазиатски газ в Западен Китай се наложи да променим маршрута - вместо директния „ Алтай “ се появи директен маршрут през Монголия “, споделя Юшков.

Факт е, че газът през „ Алтай “ щеше да доближава онази част на Китай, където към този момент идва на ниска цена туркменски газ. И това стана мощен мотив за Пекин, който искаше да получи същата ниска цена за съветския газ. Затова се наложи да променим маршрута. Всъщност беше допустимо да се договорим на първо място за „ Силата на Сибир “, частично тъй като газът по този газопровод доближава онази част на Китай, където няма туркменски газ или близки терминали за ВПГ, само че газът е нужен за отопление.

Китай продължава да употребява туркменския газ като инструмент за напън върху „ Газпром “, споделя Юшков. Съобщението на Ашхабад и Пекин през януари 2023 година, че ще строят четвъртата линия на газопровода за Китай, съгласно него може би е направено тъкмо с тази цел. Най-малкото на практика дейности в тази посока не бяха подхванати.

„ Странно е да се строи четвърта нишка от газопровода, в случай че първите три влакна на газопровода в никакъв случай не са били натоварени с цялостен потенциал. Туркменистан като цяло е затворена страна и има подозрения, че в действителност разполага с толкоз огромна ресурсна база, както твърди управлението на страната.

Големият въпрос е какъв брой Туркменистан ще може да усили производството, какъв брой време ще отнеме и какви вложения са нужни. Засега не се вижда нарастване на добива. Друг минус на Туркменистан е много рисковото съседство с Афганистан, който към момента е проблематичен район, откъдето могат да обхванат терористи “, споделя специалистът.

В този смисъл „ Силата на Сибир-2 “ има редица значими преимущества. „ Първо, към този момент създадени залежи ще бъдат употребявани като ресурсна база. Второ, транспортната инфраструктура на територията на Русия отчасти към този момент съществува. Трето, това може да е една от най-хубавите предложения като цена и качество “, заключва Юшков.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед16076 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед24381Д-р Мариян Карагьозов: Вижда ли се краят на ерата Ердоган след локалните избори в Турция?Алтернативен Поглед18537Д-р Мариян Карагьозов: Ще има ли серпантина на ескалацията на израелско-иранския спор?Алтернативен Поглед64254В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избориАлтернативен Поглед39605Доц. Григор Сарийски за Европейски Съюз: Не може да има попътен вятър за транспортен съд, който няма посока!Алтернативен Поглед129754Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед89390Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед82258Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във фе
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР