За първи път Димитровград е домакин на Национален ножаро-ковашки пленер,

...
За първи път Димитровград е домакин на Национален ножаро-ковашки пленер,
Коментари Харесай

За първи път в Димитровград ножаро-ковашки пленер

За първи път Димитровград е хазаин на Национален ножаро-ковашки пленер, който стартира през днешния ден и ще продължи до 3 септември в това число на площада пред спортната зала. Пленерът събере над 40 майстора от Пловдив, Крън, Велинград, Нова Загора, Костенец, Петрич, Калофер, Димитровград и други градове в страната.

От 8ч. до 17ч. в 4-те дни на пленера посетителите ще могат да видят по какъв начин се вършат ножове и кании, както и да занесат своите домашен ножове, с цел да бъдат заострени от майсторите.

Участниците в пленера поддържат и благотворителната идея с продажбата и заострянето на ножовете, които създават. Всеки от посетителите ще може да пусне алегорично подаяние в особено сложена за целтадарителска кутия. Събраните средства ще бъдат за лекуването на димитровградския публицист и приключенец Николай Ганчев, потърпевш тежко при случай с велосипед при започване на лятото.

На 3 септември, в неделя, от 12ч., участниците в пленера ще създадат своебразен търг със свои творби, като набраните средства също ще бъдат за благотворителната идея, за която майсторите си партнират с локалната фондация „ Подари усмивка ”.

Пленерът е едно от новите събития в празничната стратегия във връзка 76-годишнината от основаването на Димитровград, означават от общината.

Сред участниците са и едни от най-хубавите майстори в сектора: Слав Славов от Стара Загора- инкрустация на дръжки със сребро и разработване на нож, Лалю Чаков от Крън – второ потомство ножар и наследник на майстора Стефан Чаков; Антон Анастасов от Пловдив – коване и разработване на нож; Николай Подаджиев от Велинград – разработване на нож; Николай Пергелов от костенец – трето потомство ножар, Стефан Чаков от Крън– един от най-старите мастори-ковачи в България; Методи Гаганилов – млад занаятчия от Пловдив; Цецо Белчев – коване от Петрич; Тодор Апиков от Калофер – разработване на нож; Калоян Сарафов от Пловдев– преподавател по специалност, чието занимание е да създава ножове; Георги Петков от Велинград – разработване и щамповане на кания; Тодор Марев от Свиленград– разработване и щамповане на кания и кожарство; Стефан Сеферов от Велинград - разработване и щамповане на кания, кожарство и Данаил Русев – разработване на дръжки и показване на материали за ножарство.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР