За първи път бивш френски министър бе пратен в затвора.

...
За първи път бивш френски министър бе пратен в затвора.
Коментари Харесай

За първи път бивш френски министър влезе в затвора

За първи път някогашен френски министър бе пратен в пандиза. Това е 76-годишният Клод Геан, който беше някогашната дясна ръка на Никола Саркози, съобщи Франс прес.

Той бе пратен зад решетките поради несъблюдение на отговорностите си, свързани с неоправдателна присъда от 2017 година

През януари 2017 година Геан бе наказан на две години затвор, от които една година условно с пробация и на санкция от 75 000 евро по дело, обвързвано с награди в брой в министерството на вътрешните работи. Геан изпълняваше присъдата си при режим на условна независимост. Но при започване на ноември апелативен съд в Париж анулира част от условната присъда (3 месеца) и от условното му освобождение (6 месеца), откакто реши, че Геан не превеждал парите за покриване на санкцията, както и на сумата, която съдът му разпореди да заплати за нанесени вреди. Общо дължимата сума възлиза на 190 000 евро, само че Геан изплатил от нея едвам 36 %. Отчасти това е станало посредством конфискация. В резултат на всичко това Геан се озова зад решетките за 9 месеца.

В предишното Геан с изключение на вътрешен министър, беше и общоприет секретар на Елисейския замък, префект и шеф на националната полиция. През октомври и ноември той бе свикан в съда дружно с четирима други някогашни доближени на Саркози поради съмнения за отклонение на обществени средства. Геан е упрекнат и по дело за хипотетично либийско финансиране на предизборната акция на Саркози.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР