За отглеждането на екзотични домашни любимци се изисква повече от

...
За отглеждането на екзотични домашни любимци се изисква повече от
Коментари Харесай

Каква трябва да е температурата в терариума

За развъждането на екзотични домашни любимци се изисква повече от храна, вода и заслон. Те са по-трудни за развъждане, само че напъните постоянно си заслужават. Това са животни като гущерите, змиите, костенурките, паяците, скорпионите и други сходни.

Те са екзотични животни, взети от тяхната естествена среда и с цел да можем да ги отглеждаме у дома, би трябвало да им осигурим подобаваща среда за живот. За тази цел служат терариумите.

Тъй като влечугите и земноводните нямат непрекъсната телесна температура, тяхната температура зависи от околната среда. Когато са в дивата природа, те имат вродени инстинкти, които им оказват помощ да контролират телесната си температура.

През студените месеци те се укриват подземен и изпадат в нескончаем зимен сън, до момента в който не стане пролет. За да бъдат дейни през цялата година, то те би трябвало да са на топло. Поради тази причина, най-важното нещо в терариумите е температурата.

Ако тези животни са в леден терариум, те стартират да се усещат зле, отхвърлят се от храна, слабеят и могат да се разболеят. Разбира се, прекомерно високи температури също са рискови и могат да доведат до гибел.

Оптималната температура в терариумите е сред 25 и 38 градуса. Много е значимо тя да се управлява с термометър и да не се позволява да стане над 45 градуса.

Поради инстинктите на влечугите и земноводните в природата те сами контролират температурата си. Когато им е студено, те нормално лягат на някой камък и се припичат на слънцето. А когато им е прекомерно топло, те се реалокират на сянка или даже под някой камък.

 Игуана в терариум

За да бъдат отглеждани в терариум, там би трябвало да им бъде обезпечена сходна конюнктура. Препоръчително е да се употребява по-дълъг терариум. Така от едната му страна може да бъде инсталирана отоплителна крушка, подсигурявайки многообразие на температурата в терариума.

Друг прийом за основаване на топлинен градиент е грееща поставка. Тя постоянно се употребява за гущерите. Слага се под терариума, като по този начин нагрява пода единствено в едната част и те могат да лежат от горната страна и да се припичат.

Не всички влечуги са идентични, по тази причина и температурата, в която виреят, не е идентична. Според типа животни, които ще се отглеждат в терариума, типовете терариуми се разделят на няколко типа – необитаем, ливаден и акватерариум.

В пустинния климатът би трябвало да е по-топъл и изсъхнал, по тази причина страната откъм топлинната лампа би трябвало да е от 28 до 30 градуса, а противоположната – от 24 до 25 градуса.

Ливадният терариум е за по-влаголюбиви животни и по тази причина климатът би трябвало да е по-влажен, а температурата да варира сред 28 до 35 градуса. В акватерариума са най-студолюбивите животни и за тях е нужно да се поддържа температура сред 25 и 28 градуса.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР