За осма поредна година Велико Търново ще посрещне Христовото възкресение

...
За осма поредна година Велико Търново ще посрещне Христовото възкресение
Коментари Харесай

Велико Търново отново посреща Великден на Царевец

За осма поредна година Велико Търново ще посрещне Христовото възкресение на Царевец. Точно в среднощ на 7 против 8 април звън на десетки църковни камбани ще възвести настъпването на Великден. Благодатният огън ще бъде изнесен от Патриаршията музей „ Възнесение Господне “ на върха на крепостта на Асеневци. Пред храма музей ще бъде отслужено Пасхалното свещенодействие.

Портите на Царевец ще бъдат отворени в 22,30 ч. вечерта на Велика Събота. В 23,30 ч. стартира църковната работа. С изнасянето на Благодатния огън в среднощ и тържествения звън на църковните камбани ще стартира и литийно шествие. То ще продължи от Патриаршеския храм до катедралата „ Рождество на Света Богородица “ и ще бъде водено от кмета на Старата столица Даниел Панов и великотърновския митрополит Григорий. Шествието ще стане още по-атрактивно и с помощта на доброволци, които ще носят 150 светещи факли.

В 1,00 ч. след среднощ стартира Света литургия по случай Христовото възкресение. Тя ще бъде отслужена в катедралния храм „ Рождество на Света Богородица “.

2700 осветени яйца и части козунаци ще бъдат обезпечени за жителите и гостите на Велико Търново, избрали да посрещнат Великден на Царевец. Със съдействието на Даниел Панов жестът е на компаниите „ Консорциум Агробизнес “ АД, „ Метро Кеш Енд Кери България “ ЕООД и „ ЦБА Асет Мениджмънт “. Яйцата ще бъдат боядисани и украсени в заведенията за хранене на хотелските вериги „ Янтра “, „ Панорама “ и „ Болярски “. Те ще бъдат осветени на Велики Четвъртък /5 април/ в катедралния храм. Подаряването им ще стартира в 00,40 ч. във великденската нощ.

Богослужението по случай Второ възкресение ще бъде в новия храм „ Възкресение Христово ” и ще стартира в 11,00 ч. точно на Великден. В 21,00 ч. в празничната вечер ще бъде излъчен аудиовизуалният театър „ Царевград Търнов – Звук и светлина ”. Прожекцията може да бъде следена от площад „ Цар Асен I ”.
Организатори на програмата за отбелязване на Христовото възкресение са Община Велико Търново, Великотърновска митрополия и Регионален исторически музей.

Живеещите в домовете за възрастни хора „ Венета Ботева ” и в с. Балван, дружно с младежите от Кризисния център в селото и децата в Центъра за настаняване от фамилен вид /В. Търново/ също ще бъдат зарадвани с осветени великденски яйца и козунаци.

За сигурността и опазването на публичния ред ще се грижат чиновници на Районно ръководство на полицията – В. Търново, на Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”, както и частни охранители.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР