За осигуряване на адекватност на регламентираните командировъчни пари с оглед

...
За осигуряване на адекватност на регламентираните командировъчни пари с оглед
Коментари Харесай

Предлагат увеличение на командировъчните за страната и чужбина, средствата не са променяни от 15 години

За обезпечаване на адекватност на регламентираните командировъчни пари с оглед темпа на повишаване на инфлацията се предлага повишение на минималния размер на дневните пари от 20 на 40 лв.. Това е заложено в план на разпореждане на Министерския съвет за изменение и допълнение на наредбата за командировки в страната, оповестен за публично разискване.

Срокът за публично разискване е до 1 март. 

По този метод се обезпечена съответен размер на дневните пари на командированото лице, с цел да покрива разноските за храна при командироване в страната, написа в отчета на обществения министър. 

Предвижда се и опция да се заплащат дневните пари до 200 на 100 от нормативно избрания най-малко по преценка на командироващия, или когато това е уговорено в групов трудов контракт или в съглашение със синдикална организация на държавните чиновници.

Последната смяна на размера на дневните командировъчни пари е от 1 януари 2008 година, когато той е избран на 20 лв.. Дневните пари са предопределени за покриване на разноските на командирования за храна денем и компенсиране на служащия или служителя за претърпяното стеснение, защото не може да се храни в дома си. Според данните на Националния статистически институт за интервала от януари 2008 година до декември 2022 година инфлацията съгласно показателя на потребителските цени е 60.8%, се отбелязва още в отчета. 

Промяната за нарастване на парите за командировки в страната беше поискана от работодатели и синдикати при анонсиране на другата  – за увеличение на парите за командировки отвън страната, която обществените сътрудници също поддържат, само че с някои рецензии към нея. 

Припомняме, че финансовото министерство изиска смяната на средствата за работни пътувания отвън страната. Те не са променяни близо 20 години. От ведомството оферират диференциран метод, като сумата е друга за всяка страна според от стандарта на живот там.

Синдикати и работодатели поддържат предлагането, като са единомислещи, че е належащо работещите да получават повече пари, само че имат и забележки, пишат от Българската стопанска камара. 

Основната причина за увеличението на парите за командировки в чужбина е, че плануваните все още суми не доближават за покриване на базовите потребности, което води да търсене на взаимни отстъпки като това да се избира най-далечния хотел, който е и най-евтин.

" До огромна степен едно нарастване ще покрие разликата сред парите на командирования и цените в приемащата страна ", разяснява Жасмина Саръиванова от БСК.

Проектът на разпореждане на Министерския съвет за изменение в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина гласи, че командированият в Унгария и Словакия ще получава най-ниския размер от 39 евро дневно. Това е нарастване с 11,4% по отношение на размера от 35 евро, признат през 2004 година Наред с това би трябвало да се означи, че средногодишната инфлация през 2022 година (измерена с ХИПЦ) в Унгария доближи 15,3%, а в Словакия – 15%.

Най-малко 56 евро дневно пък ще се дават за  Германия. В момента за там се поставят 35 евро.

56 евро е и действително най-високата минимална сума за командировъчните в страните от Европейски Съюз - Австрия, Белгия, Дания, Люксембург, Нидерландия, Финландия, Франция и Швеция. Там за квартирни пари ще се дават минимум 207 евро.

Най-малко 58 евро дневни пари и 186 евро за квартира ще получават командированите в Канада. За Съединени американски щати дневните ще са същите, само че парите за нощувка са малко повече - 237 евро.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР