За обслужването на около 30-40% от ипотечните кредити отиват около

...
За обслужването на около 30-40% от ипотечните кредити отиват около
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Има над 10 милиарда лв. под дюшеците и те са риск...

За обслужването на към 30-40% от ипотечните заеми отиват към половината от приходите на кредитополучателите им. В изискванията на най-ниските лихви по ипотеките, се слага въпросът за обслужването им, в случай че те се покачат, това разяснява старши икономистът на институт " Отворено общество ",.

 

Има напредък на покупателната дарба на българите, който продължава и тази година. Това значи, че следващата година данните ще покажат още по-добри резултати, сподели Ангелов. Това се дължи на продължаващия растеж на приходите и намаляващата инфлация. Той добави, че страната ни ще продължи да настига средноевропейското равнище, макар бавните темпове.

 

Често в обществото витае разбирането, че този растеж се дължи точно на по-богатата част от хората. Гостът изясни, че това е тъкмо противоположното, защото максимален растеж на приходите се вижда при ниските заплати, до момента в който във високоплатените браншове има застой, което обособява развой на настигане сред заплатите. Това притегля и доста задгранични служащи на нашия пазар.

Интересната наклонност е, че се вижда и връщане на българите от чужбина, като за четвърта поредна година те са повече от напускащите страната. Бройката в интерес на идващите не е огромна, само че за първи път България обръща тренда. Гостът добави, че чака още покачвания в междинната работна заплата, а с приемането на еврото има наклонност за по-бърз растеж на възнагражденията.

 

Търговците на нехранителни артикули излязоха с позиция, потвърждавайки че нямат задоволително време да се приготвят за приемането на еврото и че разноските приблизително на компания ще бъдат към 450 хиляди евро. Гостът сподели, че чака сходни стойности, само че добави, че за огромните компании тази сума е естествена и тя бива давана даже и при дадени данъчни промени. От друга страна, дребните компании няма да имат необикновен разход, а дори приемането на еврото може да се окаже удобно за тях, като спести разноски за продан и преводи.

 

„ Има и доста пари в кеш в България в левове, които би трябвало по някакъв метод да се легализират и това става посредством магазини, недвижими парцели и така нататък В процеса на обмяна на лев за евро в идващите 1-2 години доста от тези пари ще влязат тъкмо в комерсиалната мрежа и в недвижими парцели. Виждаме към този момент и какъв брой доста порастват продажбите и на дребно, и на жилища. Според мен даже ще завоюват всички търговци, тъй като приказваме за може би над 10 милиарда лв. под дюшеци, които би трябвало да се извадят и да се обменят. “

Ефектът от влизането на тези 10 милиарда лв. в стопанската система занапред ще бъде забелязан в статистиките. Гостът чака, че откакто има оповестена дата за приемане на еврото, към 6 месеца преди този момент и няколко месеца по-късно ще забележим взрив на продажбите на артикули и недвижими парцели, защото в имотния бранш са огромни размерите. Това подсказва, че може да забележим растежи на цените на парцелите преди присъединението в еврозоната.

 

Все още не може да приказваме за балон на имотния пазар, само че гостът вижда риск от балонизиране, поради големите потоци ипотечни заеми, които го заливат. Вдигайки цените, доста хора са изкушени да влагат, с цел да не изтърван видимо печеливш бранш. Гостът напомни обстановката от 2007-2008 година и изясни, че на пазара е нужно да има стабилно развиване, вместо интервали на огромни пикове и огромни спадове.

 

„ Повечето ипотечни заеми са общоприети, само че има 30-40% дял на заемите, в които над 50-60% от приходите на индивида отиват за обслужване на заема. При сегашните най-ниски в историята лихви, в случай че ти отива 60% от прихода за обслужване, в случай че лихвата се вдигне единствено с 2 пункта, целият приход ще отиде за обслужване. Лихвите по-ниски не могат да станат и това е

 

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР