За някакви си 13 години криптовалутите буквално превзеха света. Най-популярната

...
За някакви си 13 години криптовалутите буквално превзеха света. Най-популярната
Коментари Харесай

2022 година: Ще бъдат ли поставени криптовалутите под държавен контрол?

За някакви си 13 години криптовалутите безусловно превзеха света.

Най-популярната от тях - биткойнът , се появи през 2009 година, с цел да служи за парична система отвън контрола на държавните управления и централните банки.

В момента съществуват 6800 разнообразни криптовалути и безусловно всеки ден изникват нови и нови.

По оценки на Международния валутен фонд (МВФ) за интервала януари-май 2021 година пазарната капитализация на криптовалутите се е удвоила до 2 .5 трилиона $ . И въпреки да последва сериозен спад, сумата и към днешна дата си остава внушителна - към 2.3 трилиона.

Много специалисти и анализатори разумно окачествиха пазара на криптовалути като новия " Див Запад " и упрекнаха неналичието на регулация за големите флуктуации.

Експанзивното разгръщане обаче се дължеше и на обстоятелството, че през последната година бяха пуснати голям брой борсово търгувани (ETF) и частни фондове, основани на криптовалути, а децентрализираното финансиране (DeFi) продължи да набира известност.

Намесата в криптопазара на регулаторните органи

Това развиване неизбежно притегли вниманието на регулаторните органи, които постепенно, само че несъмнено започнаха да подхващат стъпки към слагане на този извънредно променлив и непредсказуем, само че пък за сметка на това обещаващ пазар под някакъв надзор. Или казано с други думи, централните банки и регулаторите на скъпи бумаги минаха от политика на толериране на криптопазара към интервенция в него.

Така да вземем за пример, през юни 2021 година немската федерална Агенция за финансов контрол (BaFin) издаде първия си лиценз за предпазване на криптовалута.

През септември швейцарският орган за надзор на финансовите пазари (FINMA) утвърди действието на първия криптофонд.

През октомври в добило необятен отзив решение американската Комисия по скъпите бумаги и тържищата утвърди няколко борсово търгувани фонда за крипто фючърси, които бяха пуснати на контролираните тържища.

Канада, Бразилия, Дубай и скандинавските страни също дадоха утвърждение за няколко сходни фонда.

Институции като Европейската капиталова банка (ЕИБ) - кредитното звено на Европейски Съюз, " се включиха в играта ". През април Европейска инвестиционна банка пусна цифрови облигации на стойност 100 милиона евро в блокчейна на " Етериум " (Ethereum), а в интервенцията участваха и " Голдман Сакс " (Goldman Sachs), " Банко Сантандер " (Banco Santander) и " Сосиете женерал " (Societe Generale).

През ноември представители на няколко американски институции, измежду които Управлението за федерален запас (УФР), Федералната организация за гарантиране на депозитите (FDIC) и Службата за надзор на валутата (OCC), показаха пътна карта за криптопазара за 2022 година В нея те показаха, че ще работят за " обезпечаване на по-голяма изясненост дали избрани действия, свързани с криптоактивите, провеждани от банкови организации, са съвместими със закона ".

Сферите, в които ще са ориентирани напъните през 2022 година

Недвусмислено бяха посочени няколко сфери, в които би трябвало да бъдат ориентирани напъните през 2022 година: предпазване и ръководство на криптоактиви; улеснение на потребителски покупки и продажби на криптоактиви; заеми, обезпечени с криптоактиви; издаване и разпространяване на стейбълкойни; действия, включващи поддържане на криптоактиви в салдото. Така на практика основата за контролиране на криптопазара беше разгърната.

Логична беше и идната стъпка. Централните банки на доста страни, в това число Германия, Франция, Англия, Швеция, Индия и Китай, започнаха да изследват възможните плюсовe и минуси, в случай че сами пуснат па пазара цифрови валути (CBDCs).

Нигерия даже към този момент го направи и пусна така наречен eNaira.

Салвадор отиде още по-далеч и със закон от септември 2021 година направи биткойна законно платежно средство дружно с американския $, който там се употребява от 2001 година Страната се извърши с банкомати за разплащания в биткойни.

В началото на 2022 година бяха направени нови разумни стъпки. От средата на февруари Испания ще затегне съществено регламента за реклама на криптовалути, като в нея ще би трябвало да се съдържа информация за рисковете за вложителите. Освен това пазарният регулатор ще би трябвало да бъде уведомяван авансово за огромни рекламни акции, ориентирани към 100 000 и повече лица.

Според испанския борсов регулатор посланията с реклама на биткойни или други криптовалути ще би трябвало да бъдат с ясно, уравновесено, независимо и правилно наличие, показва Франс прес. Освен това тези изявления ще би трябвало да напомнят, че секторът не е контролиран и може да докара до цялостна загуба на вложените средства.

Британското министерство на финансите пък заяви по-рано тази седмица, че ще вземе строги ограничения против лъжливи реклами за криптоактиви, които могат да навредят на потребителите, съобщи Ройтерс. Съобщението пристигна след разпространението на резултатите от публично допитване за рекламите за криптовалути, посочило, че в бранша има прекомерно доста неясноти.

Хонконг разгласи, че до юни ще излезе със лични правила за контролиране на криптопазара.

Към регулация на криптопазара погледнаха и интернационалните организации. Неотдавна така наречен Работна група за финансово деяние (FATF) актуализира насоките си за попречване на прането на пари и финансирането на тероризма посредством криптовалути. Бордът за финансова непоклатимост (FSB) пък излезе с съвещателен документ по отношение на регулаторните проблеми, съпътстващи криптопазара.

Рисковете

С разрастването на криптовалутите обаче пораства и безпокойството. Пазарът им си остава извънредно неустойчив, а постоянно тези активи се употребяват за осъществяване на измами и пране на пари.

Регулаторите показват предпочитание да бъдат самодейни и да отсеят същинските от лъжливите криптовалути. Те не желаят да стопират нововъведенията, а някои даже признават, че тези валути могат да играят основна роля в икономическото развиване в близко бъдеще.

С изключително внимание се следи пазарът на така наречен незаменими токени (NFTs), който през 2021 година се разрасна неимоверно доста. Търг на такива токени в " Сотбис " (Sotheby's) неотдавна доближи немислимите 17.1 милиона $, което пък накара аукционната къща да открие метапазар - платформа, на която се търгуват само цифрови активи. И тук обаче измамите не са необичайност.

Криптото въз основа на известното шоу " Игра на калмари " (Squid Game) на " Нетфликс " (Netflix) се оказа елементарна машинация, както и подправен незаместим токен на Банкси, продаден за 244 000 английски лири.

Подобни случаи демонстрират едно само нещо. Криптоактивите си остават спекулативни и не са за всеки. Регулацията на пазара занапред следва, само че измамниците постоянно ще бъдат с една крачка напред. Без подозрение обаче 2022-а ще бъде годината, през която на криптопазара ще бъдат наложени някакви правила.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР