За новостите в кандидатстудентската кампания през учебната 2021/2022 година, разговаряме

...
За новостите в кандидатстудентската кампания през учебната 2021/2022 година, разговаряме
Коментари Харесай

Проф. д-р Мирослава Раковска: УНСС въвежда прием по специалн...

За новостите в кандидатстудентската акция през образователната 2021/2022 година, беседваме с проф. доктор Мирослава Раковска, заместник-ректор по образователната активност на Университета за национално и международно стопанство.

- Проф. Раковска, какви са изискванията за кандидатстване в УНСС през тази година?

- Кандидатстването за всички специалности може да бъде с оценки от матура, съответстваща на кандидатстудентските ни изпити или с полагането на изпит. Предстоят две кандидатстудентски сесии – предварителна от 10-15 май, при която изпитите ще се проведат в електронен формат в тестовия център на УНСС, и постоянна сесия от 2-5 юли, която ще се организира присъствено на книжен притежател. И двете сесии ще се проведат, в случай че епидемиологичната конюнктура го разрешава. При образуването на спортния бал се взема най-високата оценка, без значение на коя изпитна сесия е получена.



- А има ли нещо друго при кандидатстването?

- До предходната година нашите студенти участваха в класиране два пъти – един път при кандидатстването в поднаправления на професионалните посоки и повторно при избора на компетентност след втори курс.

От образователната 2021/2022 година приемът в УНСС ще се прави по специалности и кандидатстудентските ще бъдат класирани еднократно съгласно техния бал. Така още от първи курс студентите ще могат да осъществят контакт с катедрите, водещи специалностите, които да ги подкрепят в образованието и да ги улесняват при усвояването на познания и умения с фокус върху специалността, а също и да ги включват в взаимни начинания с бизнеса и научноизследователски планове.

- Какви образователни стратегии оферирате?

- През образователната 2021/2022 година предлагаме 43 бакалавърски специалности в шест професионални посоки – „ Икономика “, „ Администрация и ръководство “, „ Право “, „ Обществени връзки и осведомителни науки “, „ Политически науки “, „ Социология, антропология и науки за културата “.

Предвидили сме още повече усилване на практическото образование. Студентите ще получават повече задачи за осъществяване по време на семестъра във тип на решение на проблеми, задания, изследване на литературата и тяхното осъществяване ще намира отражение в семестриалната им оценка. Ще увеличим присъединяване на бизнеса в образованието. Това ще бъде под формата на открити лекции и изнесено образование в действителна бизнес среда. Постепенно ще покачваме и каузи на електронното образователно наличие, с цел да отговорим на упованията на актуалното цифрово потомство.

Тази година студентите ни ще имат опция да вземат участие в още една стратегия за интернационална подвижност. Освен „ Еразъм + “ и множеството университети, с които имаме подписани съглашения, УНСС към този момент е част и от европейската университетска мрежа ENGAGE.EU, дружно с още шест влиятелни европейски университета. Това е изключително значимо за развиването на пълномощия, нужни за справяне с главните провокации на актуалното ни общество - цифровизация и изкуствен интелект, изменение на климата и стабилно развиване, миграция и други

- Какво да чакат кандидат-магистрите тази година?

- Стараем се всяка година да разкриваме нови специалности, с цел да отговорим на потребностите на бизнеса и динамичността на пазара на труда, както и на новите стопански и обществени действителности. Преди дни Академичният съвет на УНСС утвърди 13 нови магистърски стратегии. Повечето нови специалности интегрират разнообразни области на знанието и образованието по тях ще се прави от две или три катедри. Такива да вземем за пример са новите магистърски специалности „ Количествени финанси “, „ Комуникационен мениджмънт “, „ Дигитални маркетингови тактики “, „ Цифрово ръководство и администрация “.

Новаторски и доста нужни за бизнеса и администрацията са и интегрираната компетентност „ Управление и надзор на публични поръчки “ и „ Анализ на бизнес данни със профилиран програмен продукт “. От идната образователна година ще предложим образование и по специалности „ Търговия “ и „ Бизнес логистика и вериги на доставките “, които развиват профилирани познания и умения, мощно търсени на пазара на труда, а също и „ Дипломация и стратегически разбор “ в региона на политическите науки.



- Към кои специалности ползата е максимален?

- Търсенето е извънредно огромно към обичайните специалности в региона на финансите и счетоводството, маркетинга, туризма, сигурността и човешките запаси, превоза, интернационалните връзки. Но с цел да отговорим на провокациите на времето ние би трябвало непрестанно да модернизираме образователните стратегии и да разкриваме модерни, новаторски специалности съобразени с динамичната бизнес среда. Често споделям: все едно в коя посока са вашите ползи, ние ще ви научим да ги управлявате. Това е неповторимото преимущество на УНСС.

- Какви още са преимуществата на образованието в УНСС?

- Едно от най-важните преимущества е, че образованието в нашия университет е на практика насочено и ориентирано към придобиване на умения и компетентности за бързо взимане на съответни и изобретателни решения в разнообразни обстановки, отговорно администриране на процеси, работа в екип, открояване на проблеми и техните решения. Учебните стратегии са съобразени с условията на бизнеса и са основани с дейното присъединяване на хора от практиката. Тази тясна връзка с бизнеса е повода за доста положителната реализация на възпитаниците на УНСС. Над 97% от тях се осъществят на пазара на труда до първата година от завършването си. Работодателите одобряват дипломата на УНСС като гаранция за отлична подготовка и висок професионализъм. За поредна година УНСС е почетен с приз за най-престижно висше учебно заведение в професионално направление „ Икономика “ съгласно работодателите и преподавателите във висшите учебни заведения в България. Предимства на образованието в УНСС са и актуалните образователни проекти, стратегии и способи на преподаване, които подхождат на международните просветителни стандарти, както и модерната образователна база, богатите библиотечни фондове и електронните бази данни от целия свят.

- Как се образоват вашите студенти в изискванията на пандемия?

- УНСС беше измежду първите университети, които минаха на онлайн образование и пръв построи напълно онлайн работен развой за образователната активност. Като част от дигитализацията на цялостната активност на университета е основана системата Уеб студент. Учебният развой се ръководи от компютърни системи. Студентите от УНСС станаха първите в България, които получиха електронни студентски книжки. Тя съставлява композиция сред банкова карта и интернационална студентска идентификационна карта, която предлага голям брой понижения (до 50%) за разнообразни услуги в България и в 127 страни по света.

Улеснени и цифровизирани са и съвсем всички административни процедури по отношение на образованието на студентите като регистрация в уеб студент - приемане на разнообразни информации за студентското състояние, заплащане на семестриални такси и записване за идващ учебен срок, подаване на поръчки за избор на дисциплини и други, общо 21 онлайн услуги.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР