За никого не е тайна, че кафето носи радост на

...
За никого не е тайна, че кафето носи радост на
Коментари Харесай

Как въздейства млякото, което добавяте към кафето си

За никого не е загадка, че кафето носи наслада на хората по целия свят. То сгрява душата, дава подтик на концентрацията и сближава хората. Да не приказваме, че ухае и има необикновен усет.

Науката е потвърдила, че единствено миризмата на кафе може да ни накара да се усещаме бодри, а за благополучие на феновете на кафето има и изгоди за здравето. Кафето е източник на антиоксиданти, които се борят с възпаленията, а пиенето му преди подготовка има изгоди за изгарянето на мазнините.

Сега ново изследване демонстрира, че прибавянето на малко мляко, което съдържа протеини, може да усили изгодите за здравето от чашата ви кафе.

Изследователи от Университета в Копенхаген, Дания, са проучили по какъв начин антиоксидантите, наречени полифеноли, си взаимодействат с аминокиселините - градивните детайли на протеините, и са открили, че комбинирането им има два пъти по-голям резултат върху битката с клетъчното инфектиране, в сравнение с единствено полифенолите, написа „ Сайънс Алерт “.

Полифенолите могат да бъдат открити в доста артикули, в това число кафе и чай, плодове и зеленчуци, алено вино и бира.

Подобно на други антиоксиданти, минали изследвания демонстрират, че някои полифеноли могат да предотвратят и забавят окисляването на здравословни химикали и да предпазят организма ни от болести.

Смята се, че те вършат това частично посредством управление на възпалението - комплициран имунен отговор, включващ кафези, наречени макрофаги, които освобождават няколко възпалителни посредника. Възпалението оказва помощ за отбрана от инфекции, само че в случай че не се управлява вярно, може да докара до болести като диабет вид II, Алцхаймер и Паркинсон.

Кафеената киселина (CA) и хлорогенната киселина (CGA) са полифеноли, за които е добре известно, че имат антиоксидантно и противовъзпалително деяние, само че създателите са желали да схванат дали реакциите, които тези полифеноли имат с други химикали, могат в допълнение да повлияят на имунната регулация.

Адуктите са артикули, които се получават при съединяването на две или повече молекули. В този случай аминокиселината цистеин (Cys), съдържаща се в млечните артикули, се комбинира с полифенолите CA и CGA, съдържащи се в кафето, с цел да се получат адукти CA-Cys и CGA-Cys.

В поддръжка на това проучване създателите сполучливо демонстрират в друго ново изследване, че полифенолите се свързват с протеините в кафена напитка с мляко.

" Нашият резултат демонстрира, че реакцията сред полифенолите и протеините се случва и в някои от изследваните от нас кафе питиета с мляко. Всъщност реакцията протича толкоз бързо, че е мъчно да бъде избегната в някоя от храните, които сме изследвали до момента ", споделя ученият по храните и съавтор на двете проучвания Мариане Нисен Лунд.

В това изследване откривателите употребяват РНК-секвенция, с цел да проучат имунорегулиращите резултати на CA-Cys и CGA-Cys в макрофагиални кафези, подложени на изкуствено инфектиране. Те също по този начин изследват резултатите единствено на CA и CGA и ги съпоставят с контролна група макрофаги, които не са изложени на въздействието на полифенолите или адуктите Cys.

Както се очаквало, полифенолите CA и CGA инхибирали възпалителните реакции, по-специално производството на реактивни кислородни типове (ROS), простагландин Е2 (PGE2) и цитокините интерлевкин-6 и израстък некротизиращ фактор (TNF). Но когато полифенолите CA и CGA били комбинирани с аминокиселините цистеини, открити в млечните протеини, противовъзпалителните им резултати получили подтик.

Макрофагите, изложени на полифеноли в независим тип, да вземем за пример, демонстрират над 2,5 пъти по-голяма интензивност на TNF, в сравнение с в наличието на адукта полифеноли-цистеин. Единственото изключение е ROS, който необяснимо се усилва в макрофагите при съществуването на комбинацията полифенол-аминокиселина в съпоставяне със независимия полифенол.

" Интересно е, че в този момент следим противовъзпалителния резултат при опити с кафези. И явно това единствено ни накара да се заинтересуваме още повече от по-подробното схващане на тези резултати върху здравето. Така че идната стъпка ще бъде да изследваме резултатите при животни ", споделя имунологът и основен създател Андрю Уилямс.

Необходими са спомагателни проучвания, с цел да се разбере за какво и какво на практика значат тези резултати за човешкото здраве . В това изследване е изследвано единствено по какъв начин един тип имунен посредник реагира на химикали, сходни на кафето, в лабораторни условия.

" Нашите резултати могат да се употребяват като значим ориентир при приложенията на адукти, формирани от фенолни съединения и аминокиселини, в бъдещи функционални храни или лекарствени артикули, които имат за цел да модулират метаболитни, неврологични или свързани с имунната система болести ", заключават откривателите в своята публикация.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР