За нея казват, че е най-известната и посещавана картина в

...
За нея казват, че е най-известната и посещавана картина в
Коментари Харесай

Картината Мона Лиза не е една, а са цели три

За нея споделят, че е най-известната и посещавана картина в света. Възпявана е в песни, вдъхновявала е творби. Това е загадъчната картина Мона Лиза на Леонардо да Винчи.

Шокиращо, само че и малко малко знае се, че през последните години се появиха още два портрета на Мона Лиза и хората, които ги имат, настояват, че са достоверни.

variations of the Mona Lisa that are publicly known.

1.the original Mona Lisa
2.the Isleworth Mona Lisa
3.Mona Lisa Prado
— SHED (@SHEDverse)
Италиански шедьовър

Повечето от нас знаят, че Мона Лиза е портрет нарисуван от италианския художник Леонардо да Винчи. Творбата се смята за шедьовър на италианския Ренесанс. Маслената картина с половин дължина изобразява дама в семпла рокля, като най-известните детайли от картината са енигматичната усмивка на дамата и вековната тайнственост към нейната идентичност.

Who was the Mona Lisa in real life? Story behind Leonardo da Vinci's famous painting
— New York Post (@nypost)
Коя е Мона Лиза?

Смята се, че е рисувана някъде към 1503 и 1506 година и тематиката за Мона Лиза е горещо обсъждана тематика. Повечето учени са се обединили към теорията, че портретът изобразява италианска благородничка на име Лиза дел Джоконда, известна още като Лиза Герардини, брачна половинка на търговеца на коприна Франческо дел Джоконда. Смята се, че дел Джоконда е поръчал на да Винчи да нарисува портрета на брачната половинка му, с цел да отпразнуват раждането на втория им наследник.

Самоличността е доказана?

Бележка от октомври 1503 година, написана от асистента на да Винчи, Агостино Веспучи, е открита от академик в Хайделбергския университет през 2005 година Бележката удостоверява, че по това време да Винчи в действителност е работил върху картина на Лиза дел Джокондо. В отговор на откритието Винсент Дельовен, представител на Лувъра, сподели: „ Леонардо да Винчи е рисувал през 1503 година портрета на флорентинка на име Лиза дел Джокондо. Сега сме сигурни в това. За страдание, не можем да бъдем безусловно сигурни, че портрета на Лиза дел Джокондо е картината в Лувъра. "

Неразгадана тайнственост

Въпреки това съществуват и доста други теории за самоличността на Мона Лиза. Според едно от тях е допустимо на картината да е изобразена майката на да Винчи - Катерина. Друга доктрина е, че Мона Лиза е женски автопортрет на художника. Учените допускат, че дегизирането му като жена може да е било част от мистерия, която да Винчи е оставил.

5. In 1517,at the invitation of the French king Francis I,Leonardo moved to the Château of Cloux,near Amboise in France,where he died on 2 May 1519.The fame of Da Vinci's surviving paintings has meant that he has been regarded primarily as an artist -
— The curious club (@curiousity324)
Собственост на кралски особи

Едно нещо, което знаем сигурно е, че картината е била в студиото на да Винчи, когато той умира през 1519 година Тогава френският крал Франсис I става притежател на картината. В годините преди гибелта си Да Винчи живеел в кралския двор. Впоследствие Мона Лиза става част от кралската сбирка.

Да живее революцията

Мона Лиза остава във френските дворци в продължение на стотици години, до момента в който по време на Френската гражданска война бунтовниците не претендират, че кралската сбирка е благосъстоятелност на народа. Картината е изложена за непрекъсната експозиция в Лувъра през 1797 година, макар че е прекарала цяла година в спалнята на Наполеон.

Дръзка кражба

На 21 август 1911 година художникът Луи Беру отива в Лувъра с желанието да нарисува схема на Мона Лиза, само че бил сюрпризиран да открие, че картината липсва. След съмнение, че творбата може да е преместено другаде, било открито, че е откраднато. Лувърът затворил порти в очакване на следствие.

Известни обвинени

Френският стихотворец Гийом Аполинер е задържан и хвърлен в пандиза за закононарушението. Той замесил в кражбата художника Пабло Пикасо, който бил разпитан във връзка със случая. По-късно и двамата били оневинени. Две години по-късно същинският провинен бил открит...

On in 1913, two years after it was stolen from the Louvre Museum in Paris, Leonardo da Vinci’s masterpiece “The Mona Lisa ” was recovered inside Italian waiter Vincenzo Peruggia’s hotel room in Florence.
— HISTORY (@HISTORY)
Виновникът

Крадецът бил чиновник на Лувъра на име Винченцо Перуджа. Той направил дръзката кражба, като се скрил в килера за метли до момента в който музеят затвори и по-късно излязъл с картината, скрита под сакото му. Перуджа бил измежду тези, които помогнали да се постави стъклената витрина пред портрета и това му помогнало по-лесно да реализира дръзкия си грабеж.

Мотивът

Перуджа бил италиански родолюбец и вярвал, че мястото на Мона Лиза е в италиански музей. Той държал портрета прикрит в жилището си две години, преди да се опита да го продаде на шефа на изложба Уфици във Флоренция. Мона Лиза е била изложена в Уфици две седмици преди да бъде върната в Лувъра на 4 януари 1914 година Перуджа бил наказан на шест месеца затвор, само че бил окуражителен в родината си за патриотизма към Италия.

Мона Лиза през днешния ден

Днес картината е изложена зад бронирано стъкло. Осветена е от особено проектирана лампа, която понижава инфрачервеното и ултравиолетовото излъчване, което другояче би могло да повреди боята. Около 10,2 милиона души гледат картината всяка година. Поставянето на цена на картина като Мона Лиза е съвсем невероятно, само че през 1962 година тя е застрахована за 100 милиона долара; като вземем поради инфлацията, това се равнява на 860 милиона $ през 2021 година

Want to own a Mona Lisa? Christie's is putting the 'Hekking Mona Lisa' up for auction where it is expected to fetch over $240,000
— Reuters (@Reuters)
Хекингската Мона Лиза

През 50-те години на предишния век търговецът на антики Реймънд Хекинг твърдял, че версия на Мона Лиза, която купил във Франция от търговец на изкуство за £3 (около £86/$110 в днешни пари), е същинската картина на Леонардо да Винчи. Хекинг вярвал, че след кражбата на Мона Лиза през 1911 година в Лувъра е бил върнат фалшификат, а същинската картина е негово владеене.

Медийната акция

За да потвърди изказванието си Хекинг демонстрира творбата на известния историк на изкуството Макс Джейкъб Фридландер. Въпреки обстоятелството, че Фридландер се е специализирал във фламандска живопис и е към края на кариерата си, той предположил, че картината в действителност може да е Мона Лиза. Насърчен от думите на Фридландер, Хекинг започва медийна акция в опит да потвърди достоверността на своята Мона Лиза. Усилията му включват филм, в който той преглежда картината и притегля специалисти, които да проучат творбата.

Убедителна имитация

Твърденията били взети доста съществено от някои в специалисти в сферата, само че по-късно били опровергани. „ Хекингската Мона Лиза “, както е известна, е датирана от началото на 17 век. Смята се, че е безапелационна имитация е основана от почитател на да Винчи.

Рекорден търг

„ Хекингската Мона Лиза “ била продадена в аукционната къща Christie в Париж през юни 2021 година Въпреки, че картината не е достоверна се очаквало да бъде продадена за към 300 000 евро. Никой не бил квалифициран обаче, че след неистова борба за наддаване, тя била продадена за 2,9 милиона евро, близо 10 пъти над оценката си и сложила международен връх за продажба на подправена Мона Лиза. Но има още една Мона Лиза, за която мнозина настояват, че е рисувана от да Винчи...

Isleworth Mona Lisa Earlier Version, Leonardo da Vinci
— Olga Tuleninova
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР