За най-ценното време, което може да си осигуряваме всеки ден,

...
За най-ценното време, което може да си осигуряваме всеки ден,
Коментари Харесай

Да ставаш рано е подарък, който правите на себе си ♥ Робин ШАРМА

За най-ценното време, което може да си осигуряваме всеки ден, споделено от канадския публицист и водещ специалист в региона на мотивацията, водачеството и развиването на личността Робин Шарма в книгата му „ Кой ще заплаче, когато умреш? “ (Изд. „ Екслибрис “).

Ставайте рано

Да ставаш рано е подарък, който вършиме на себе си. Малко неща могат да преобразят живота ви по този начин, както навикът да ставате рано. В първите няколко часа от сутринта има нещо доста особено. Времето сякаш минава по-бавно и въздухът е изпълнен с надълбоко чувство за успокоение. Ако се запишете в клуба на ставащите в пет часа, последователно ще се научите да контролирате деня си, вместо да оставите той да ви управлява. Ако спечелите „ борбата за леглото “ и в случай че съзнанието удържи победа над матрака, ранното ставане ще ви даде най-малко един спокоен час за самите вас през най-важната част от деня - началото му. Ако го прекарате умно, денят ви по-нататък ще се развие прелестно. 

В „ Монахът, който продаде своето ферари “ предизвиквам читателите да „ стават със слънцето “ и предлагам разнообразни хрумвания, които оказват помощ за създаване на тази нова житейска дисциплинираност. От многото писма, имейли и факсове, които получавам от хора, съумели да подобрят качеството на живота си, като стават в 5 часа, сигурно мога да кажа, че това е един принцип на триумфа, който в действителност си коства да прилагате в живота си. Ако го извършите, ще се присъедините към редиците на доста от най-влиятелните хора на нашата ера -като почнете от Махатма Ганди, Томас Едисън и Нелсън Мандела и стигнете до Тед Търнър и Мери Кей Аш. 

Една читателка на Монаха, експерт по маркетинг, ми писа, че откакто почнала да става рано, нейното равнище на стрес намаляло толкоз внезапно, че сътрудниците в офиса й подарили преспапие с надпис: „ На нашата колежка, постигнала максимален прогрес. Каквото и да правиш, продължавай в същия дух. Ти си ентусиазъм за всички нас “. Закоравял фен на късното ставане, тя си дала дума да постави завършек на този табиет и всеки ден да се стреми да навакса изгубеното време под завивката. И до момента в който фамилията й (а и всички други) към момента спели, тя почнала да става първо в 6, след това в 5:30 и най-после в 5 часа сутринта. През извоюваните по този метод часове тя правела всички тези обичани неща, за които преди все не й стигало време. Да слуша класическа музика, да написа писма, да чете класиците и да се разхожда са единствено част от нещата, които й помогнали да разсъни духа си и да възвърне връзката с онази част от себе си, която считала за изгубена. Благодарение на раното ставане тя отново почнала да се грижи за себе си. И по този метод се трансформирала в доста по-добър родител, брачна половинка и експерт. 

При построяването на навика да ставате рано, на първо място би трябвало да помните, че най-важно е качеството, а не количеството на съня. Шест часа безметежен сън са по-полезни от 10 часа разтревожен, преустановяван сън. Ето четири съвета по какъв начин да постигнете по-дълбок сън:

~ Когато си легнете и се мъчите да заспите, не разигравайте в съзнанието си събитията от деня. 

~ Не се хранете след 8 часа вечерта (ако се постанова да хапнете нещо, яжте супа).

~ Не гледайте вести преди да си легнете.

~ Не четете в леглото. 

Дайте си няколко седмици, до момента в който изградите новия табиет. Да кажете, че сте пробвали да ставате рано, само че след седем дни сте се отказали, тъй като ви е било прекомерно мъчно, е все едно да кажете, че една седмица сте учили френски, само че сте се отказали, тъй като за това време не сте съумели да проговорите на този език. За да измененията живота си, са нужни време, старания и самообладание. Но поради резултатите, които ще постигнете, си заслужава да изтърпите първичния стрес.

От: „ Кой ще заплаче, когато умреш? “, Робин Шарма, изд. „ Екслибрис “, 2008 година
Изображение: DALL-E

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР