За Националния празник Варненската опера поднася нова интерпретация на най-играната

...
За Националния празник Варненската опера поднася нова интерпретация на най-играната
Коментари Харесай

Варненската опера отбелязва Трети март с премиера на „Българи от старо време“ | В главните роли ще видим Иво Танев и Влади Въргала

За Националния празник Варненската опера сервира нова интерпретация на най-играната и най-обичана родна оперета „ Българи от остаряло време “.

Премиерните спектакли са на 1 и 2 март от 19.00 ч. на Основна сцена.

Творбата на композитора Асен Карастоянов и либретиста Коста Райков по повестта на Любен Каравелов е измежду шедьоврите на българското музикално изкуство.

В основните функции на стожерите на патриархалната общественост, които разсмиват публиката до сълзи, ще влязат Иво Танев (Дядо Либен) и Владислав Карамфилов – Въргала (Хаджи Генчо) . Новият прочит на класиката проличава с изключение на в актуализирания артистичен състав, и в новите театрални декори и костюми на Ася Стоименова. Заглавието е запазена марка на режисьора Николай Априлов, който всякога открива в този сюжет нови провокации и основни моменти.

Сравнявана с „ Ромео и Жулиета “, само че с благополучен край, „ Българи от остаряло време “ ни споделя с музика историята за копривщенските големци , които поради неуместно счепкване отхвърлят да оженят децата си – от дълго време влюбените един в различен Лиляна и Павлин. След доста премеждия на сцената, в които по занимателен метод се разкрива народопсихологията на възрожденските българи, любовта побеждава.

Това безспорно е оперетата, която в никакъв случай не омръзва и постоянно умилява фена . Погледът към нрава и бита на народа ни е изпълнен с ласкава подигравка и доста любов на фона на мелодична музика и обичайни танци.

В останалите функции ще забележим: Милена Захариева, Борис Луков, Пламен Михайлов, Благовеста Статева, Мария Павлова, Жана Костова, Велин Михайлов, Лилия Илиева-Михайлова, Мартин Киров, Илко Захариев, Калина Жекова, Вяра Железова, Даниела Рабчева и други Оркестъра на Варненска опера дирижира Стефан Бояджиев, диригент на хора е Надежда Маккюн. Автор на хореографията е Радослав Иванов, живописен началник на Танцов отбор „ Одесос “ при Министерство на вътрешните работи Варна, който ще извие сватбеното хоро в края на спектакъла.

БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ

Оперета от Асен Карастоянов

Либрето Коста Райков

По повестта на Любен Каравелов

Диригент Стефан Бояджиев

Режисьор Николай Априлов

Сценография и костюми Ася Стоименова

Хореография Радослав Иванов

Диригент на хора Надежда МакКюн

В функциите:

ДЯДО ЛИБЕН – Иво Танев

ДЕЛА – Милена Захариева

ПАВЛИН – Борис Луков, Пламен Михайлов

ХАДЖИ ГЕНЧО – Владислав Карамфилов – Въргала

ЦОНА – Благовеста Статева

ЛИЛЯНА – Мария Павлова, Жана Костова

ИВАН – Велин Михайлов

ЯНКА – Лилия Илиева-Михайлова

ЕРЧО – Мартин Киров

ГЕРЧО – Илко Захариев

ЦИГАНКА – Калина Жекова, Вяра Железова

БАБА ТОДОРА – Даниела Рабчева

КЛЮКАРКИ – Галина Великова, Марина Иванова, Полина Бахчеванова,

Красимира Митева, Миглена Страдалска, Събина Матеева

Хор и оркестър на Държавна опера - Варна, със специфичното присъединяване на Танцов отбор „ Одесос ” при Министерство на вътрешните работи - Варна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР