За националния празник 3 март в България ще пристигне патриархът

...
За националния празник 3 март в България ще пристигне патриархът
Коментари Харесай

Митрополит Антоний: Руският патриарх Кирил идва у нас на 3 март

За националния празник 3 март в България ще дойде патриархът на Москва и цяла Русия негово светейшество Кирил. Това оповестява митрополит Антоний пред Марица. Той е приел към този момент поканата от Българския патриарх Неофит, чака се тържествата да преминат с особена церемониалност, написа Пик.

Предвиждат се най-различни мероприятия с исторически нюанс и тържествена света литургия осъществена от двамата патриарси. Надяваме се, че малко или доста би трябвало да напомним за мястото и смисъла на братския съветски народ и всички останали други локални църкви, с цел да живеем през днешния ден ние в една свободна България, споделя митрополит Антоний. 

Служехме дружно с съветския патриарх Кирил в „ Храм Христа Спасител “. Посетихме и Българското църковно имение в Москва, където наш представител е Архимандрит Теоктист (Димитров), който дълги години се грижи за богатството и преуспяването на нашите сънародници, които живеят надалеч от своята татковина, само че не са забравени в неговите молебствия, описа митрополитът. 

На въпрос дали е разисквана тематиката с българската и македонската църкви Антоний показва, че все още този въпрос не е повдиган. Решението на българския свети синод е да бъде образувана комисия, в която влизаме и ние тук показаните архиерей на БПРЦ. За нас е значимо първо тази комисия да се съберем с цел да уточним и изясним самата тактика и най-много метода по който би трябвало да се водят тези договаряния. Първо би трябвало да се срещнем с излъчена комисия от страна на македонската православна черква, с цел да уточним всички елементи, статута на македонската православна черква и да спомагаме пред другите православни църкви за каноничността на македонската черква. Нямаме такива компетенции да водим договаряния, само че се надяваме с общи старания да спомагаме и помогнем с каквото можем на македонската православна черква и да бъде част от нашето огромно семейство на православни църкви, разяснява той. 

Очакваме през 2018-та година за трети март да дойде и негово светейшество Патриарх Кирил, Московски и на цяла Русия. Той е приел към този момент поканата от Българския патриарх Неофит, чакаме тържествата да преминат с особена церемониалност. Предвиждат се най-различни мероприятия с исторически нюанс и тържествена света литургия осъществена от двамата патриарси. 

Надяваме се, че малко или доста би трябвало да напомним за мястото и смисъла на братския съветски народ и всички останали други локални църкви, с цел да живеем през днешния ден ние в една свободна България, добавя още митрополит Антоний. 

Той се обръща към българите във връзка идните празници: Към всички тези наши сънародници дето живеят надалеч зад рамките на България, на първо място желая да пожелая да не губят религия и вяра в по-доброто бъдеще на България, да обичат България, да знаят, че колкото и да е мъчно България е една красива страна, чиито порти постоянно са отворени за тях.

Надявам се също, че тези дето са почерпили опит от модерните и развити общества да се върнат и да го приложат този опит за богатството на нашата татковина. В нравствен аспект желая да пожелая да пазите своята религия и обичаи, да ги предавате на вашите деца и внуци, тъй като българският народ е откърмен и отхранен със своите традиции, обичаи и религия и да знаят, че пътя към храма постоянно е отворен за тях. Винаги могат да разчитат на протегната ръка и да намерят разтуха, религия и очакване на религия, вяра и обич. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР