За насилието в училище няма междучасие! Всяка година стотици ученици

...
За насилието в училище няма междучасие! Всяка година стотици ученици
Коментари Харесай

Видовете насилие в училище и как да ги разпознаваме

За насилието в учебно заведение няма междучасие! Всяка година стотици възпитаници в България стават жертва на експанзия и тормоз.  

Насилието има разнообразни форми – физическо, психическо, полово, кибернасилие, тормоз. Всяка от тях оставя своите белези върху детето – вреди на физическото и психологичното му здраве и развиване, на способността му да учи и да построява връзки с други хора, да бъде пълностоен възрастен и родител.

В рамките на акцията „ Заедно против насилието в учебно заведение “, УНИЦЕФ създаде особено анимирано видео (автор Аспарух Петров - Аси), което цели да увеличи чувствителността към казуса и да покаже другите типове принуждение, които могат да се случат в учебно заведение.

Какви са типовете принуждение и по какъв начин да ги разпознаваме?

Насилието може да бъде от възрастен към дете, сред деца и от дете към възрастен. Някои от формите на принуждение са забележими, други – по-трудно уловими, само че и в двата случая последствията могат да бъдат доста тежки за децата.

Физическо принуждение е всяко физическо посягане, което предизвиква болежка или провокира боязън у детето.

Психическо принуждение са всички дейности, които могат да имат нездравословно влияние върху психологичното здраве и развиване на детето – присмехулно отношение, закани, подценяване, дискриминация, отменяне и други

Сексуално принуждение е въвличането на дете в полови дейности, които то не схваща изцяло и за които няма потенциал да даде единодушието си да взе участие заради когнитивната си незрялост и млада възраст.

Тормозът е характерен тип принуждение измежду децата и е измежду най-неуловимите форми на нападателно държание и принуждение. Но не всеки акт на принуждение е тормоз. Тормозът сред връстници e колективен феномен, прави се в наличието на други връстници и в отсъствието на възрастни. Професор доктор Дан Олвеус дефинира издевателството като „ повтарящи се във времето отрицателни дейности от страна на един или повече възпитаници, когато някой съзнателно предизвиква или пробва да аргументи контузия или дискомфорт на друго дете посредством физически контакт, посредством думи или по различен метод. “

Кибернасилието и кибертормозът се реализират в цифрова среда. Включват основаване и разпространяване на обидни, заплашителни и подигравателни фотоси и текстови известия, които уронват достолепието на детето или го унижават. Може да става дума за снимането на дете с мобилен телефон и разпространението на фотоси или видеозапис без негово единодушие, кражба на самоличност/профили, обиди, разпространяване на клюки в обществените мрежи и други Тези дейности са извънредно травматизиращи, тъй като запечатват и разпространяват акта на принуждение.

Онлайн тормозът нараства доста през последните години, а част от случаите се зараждат точно сред съученици в учебно заведение. Случаите на тормоз в интернет през 2016 година са 38% от общия брой на случаите на принуждение, което е голям скок от 25% спрямо 2010 година

УНИЦЕФ има вяра, че всяка една форма на принуждение над дете може да бъде предотвратена. Затова през идващите 3 години организацията, взаимно с МОН, ще сътвори и приложи цялостна стратегия за предварителна защита на насилието и основаване на сигурна образователна среда. Повече информация можете да намерите на уеб страницата на УНИЦЕФ: www.unicef.org/bulgaria .

Сигнали за деца в риск или жертви на принуждение може да се подават електронно или на следните телефонни номера в страната: 

  • Национална телефонна линия за деца: тел. 116 111 и на тел. 112
  • Държавна организация за протекция на детето: тел. + 359 2 9339011; факс + 359 2 9802415; еmail:  [email protected]
  • Телефон на горещата телефонна линия за потърпевши от принуждение + 359 2 9817686 - на цената на градски диалог  или 0800 18676 - безвъзмезден. Линията работи от 9 до 21.00 ч. Първият телефон на линията е наличен и за хора отвън страната. 
  • Сигнал за кибертормоз може да се подаде. 

Ако сте съпричастни към задачата на УНИЦЕФ за обезпечаване на безвредна и сигурна образователна среда за децата в България, можете да дадете своя принос в събирането на средствата за реализиране на плануваните ограничения като изпратите SMS с цифра 5 на номер 1021 или като посетите https://dari.unicef.bg/ 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР