За населението на община Своге са осигурени 99 хиляди литра

...
За населението на община Своге са осигурени 99 хиляди литра
Коментари Харесай

Гл. комисар Николай Николов: 100 хиляди литра питейна вода са осигурени за жителите на Своге

За популацията на община Своге са обезпечени 99 хиляди литра питейна вода в разнообразни разфасовки. Това заяви основен комисар Николай Николов - шеф на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", на брифинг в Министерския съвет.

Той уточни, че популацията, което страда от липса на вода, по адресна регистрация е 12 хиляди души, само че евентуално е доста повече поради летния сезон.

Главен комисар Николов заяви, че още нощес Националното съдружие на общините в Република България е реагирало интензивно и късно вечерта Столичната община е осигурила шест кубика питейна вода, помогнали са и от Гоце Делчев, Дупница, Ихтиман, Бачково, Девин и Пловдив.

На 15 места в Своге се раздава питейна вода и вода за битови потребности, заяви той и посочи, че цистерните са разнообразни поради условието на санитарните органи да не се допусне несертифицирана питейна вода за приложимост от жителите.

На второ място Николов уточни, че се работи за възобновяване на водохващането в село Искрец. Там получихме съдействието на министъра на районното развиване за консултиране със експерти, хидрогеолози, които познават планината, да подскажат вероятните най-удачни разновидности за възобновяване на водата, добави той.

Главен комисар Николов сподели, че от през вчерашния ден са наранени няколко рибарници и все още към 40 тона риба би трябвало да бъде унищожена по безвреден метод, тъй че да не съставлява заплаха за популацията и с тази задача се е заело земеделското министерство и БАБХ.

Той заяви още, че построеното водохващане горе, под връх Петрохан ще бъде напълно ориентирано към село Искрец, тъй че да опитат да възстановят водните количества, които отиват към река Студена, оттова в каптажа на село Искрец. Надяваме се да даде резултат, чакаме подобен до един-два дни, разяснява Николов. Има и един различен авариен вид, който хидрогеолозите ще изследват, и той е да се свържем с огромно подземно езеро от мрежата пещери, която е с дължина към 200 километра, и да се реши въпросът в близко време, добави той.

Главен комисар Николов благодари на сътрудници си от пожарната работа и от полицията, които доста бързо са се присъединили в цялата организация, и успокои жителите на Своге, че страната и локалната власт прави всичко допустимо, тъй че те да се усещат сигурни и спокойни.

По отношение на по този начин наречената " изчезнала река ", той разяснява, че е доста комплицирано да бъде обяснено какво става, в случай че не си на място. Под връх Петрохан има огромно водохващане, което до неотдавна отиваше към езерото " Петрохан " за обезпечаване на питейна вода на община Берковица, уточни Николов.

Тази по този начин наречена " изчезнала река " Студена не е изцяло изчезнала, само че е с доста понижен дебит. Реката свърша в нищото - потъва в земята и след няколко десетки километра излиза при Искрец, разяснява той. По думите му, това не става за първи път. През 70-те години е имало сходен случай. Според очевидци, след интервал от 48 и 72 часа водата се е възстановила. За страдание, нашата вода не се е възстановила, разяснява основен комисар Николов. Затова увеличихме притода към река Студена с по 30 до 40 литра в секунда, като пренасочихме всички водни количества към водохващането в Искрец, изясни той.
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/363214872513023
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР