За нас мерките за адаптация към климатичните промени в градска

...
За нас мерките за адаптация към климатичните промени в градска
Коментари Харесай

Министър Карамфилова: Чрез адаптация към климатичните промени в градска среда ще намалим нашата уязвимост при бедствия

„ За нас ограниченията за акомодация към климатичните промени в градска среда са доста значими, защото посредством тях ще успеем да понижим нашата накърнимост при бедствия – да спасим човешки животи, да опазим инфраструктурата в обитаемоте места, да съхраним богатото биологично многообразие на българската природа “ – с тези думи министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова приветства участниците в Национална конференция на тематика „ Прилагане на новаторски ограничения за намаляване и акомодация към изменението на климата в общините в България “, която се провежда от Националния поверителен eкофонд (НДЕФ).

Пред необятен кръг заинтригувани страни беше показан първият огромен план, който извършва ограничения от Националната тактика за акомодация към климатичните промени в региона на градското обмисляне. От година и половина осем общини в България – Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив, Русе, Сливен, София и Стара Загора, в партньорство с Националния поверителен екофонд, Норвежката асоциация на локалните и районните управляващи и Западно-норвежкия проучвателен институт работят по разбора на заканите и рисковете за всяко обитаемо място и към този момент имат решения за използване на пилотни ограничения.

„ България имаше опцията да заимства опита на страната с най-хубави достижения по пътя към климатична индиферентност – Норвегия. Усилията за синхронизиране на дейностите за акомодация към климатичните промени с дейностите за запазване на биологичното многообразие и реализиране на обществена правдивост – в тази нова за нас сфера, която можем да бъдем пионери в нашето партньорство с норвежката страна “, сподели министър Карамфилова. Осемте пилотни общини са определени въз основата на ранглиста на най-рисковите места съгласно отчета за градска среда, направен при съставянето на националната тактика.

За обитаемоте места на територията на тези общини са избрани съответни ограничения за превъзмогване на резултата на „ градския топлинен остров “, на градските наводнения след значителни превалявания и за предотвратяване от активиращите се свлачища. Експертите по плана разискват и благоприятни условия за рационализиране на законодателството и на просветителните стратегии в региона на акомодацията към климатичните промени.

„ Вярвам, че посредством този план устойчивостта ще пристигна и като резултат от набрания потенциал за обмисляне и разбор на сходни ограничения. Очаквам дружно да работим и по оферти за смяна на законодателството, с които да отговорим на действителните условия в актуалната обстановка “, добави министър Карамфилова.

„ С тази самодейност дружно с нашите сътрудници прокарваме нова вълна на будителство – тази на грижата за природата, водата, въздуха и всички жизненоважни съставни елементи на околната среда. Основната ни цел през днешния ден е да сложим началото на полемика измежду всички заинтригувани страни за рационализиране на законодателството и просветителните стратегии в региона на климатичните промени и опциите за намаляване и акомодация към тях “, сподели Пенка Моллова-Смоленова, ръководител на управителния съвет на НДЕФ.

Конференцията се организира в границите на план на Националния поверителен екофонд, финансиран от Програма „ Опазване на околната среда и климатичните промени “ на Европейското икономическо пространство. Присъстваха представители на норвежките сътрудници в плана, министерства и организации, общински администрации, Националното съдружие на общините в Република България, на професионалната общественост на архитектите, строителите, ландшафтните архитекти, основни архитекти на общини, висши и междинни образователни заведения, неправителствени организации, изпълняващи действия за климата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР