За нас е изключително важна тази инициатива на законодателната власт,

...
За нас е изключително важна тази инициатива на законодателната власт,
Коментари Харесай

Министър Шалапатова: Приветстваме законодателна инициатива относно споделеното родителство

За нас е извънредно значима тази самодейност на законодателната власт, тъй като проблемите, свързани с родителското отчуждение, са от години. Това съобщи общественият министър Иванка Шалапатова по време на кръгла маса за вероятни промени в Семейния кодекс, засягащи въпросите на споделеното родителство. Събитието е проведено от народните представители Елисавета Белобрадова и Надежда Йорданова от парламентарната група на „ Продължаваме Промяната-Демократична България " и Екатерина Захариева и Илиана Жекова от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Дискусията се организира в зала „ Изток " на Народното събрание.

По думите на Шалапатова нерешените проблеми сред родителите оставят трайни последствия върху децата. Принципът за висшия интерес на детето освен би трябвало да е водещ, само че би трябвало да създадем всичко допустимо този принцип на процедура да се извършва, разяснява тя. Докато не облечем в законодателна форма всички правила, то компликациите в живота и на българските деца, и на българските родители, ще продължат, счита министърът. И разгласи, че министерството също има оферти за законодателни промени.

В рамките на два месеца ще съобщим всички ограничения, които ще предприемем в обществената система, с цел да подобрим качеството на психо-емоционалната поддръжка към децата и към родителите, разгласи още Шалапатова. И акцентира, че и Агенцията за обществено подкрепяне има волята за промени в системата. Получихме доста сигнали за недобре готови хора в нашата система и аз изцяло ги разбирам, призна министърът. За нас и двамата родители имат равни права и благоприятни условия да създадат живота на децата си съразмерен, увери тя.

След месец май общественото министерство има подготвеност да показа всички ограничения за възстановяване компетентността на работещите в съответните структури и за възстановяване на качеството на обществените услуги, сподели още Шалапатова. Според министъра може да се мисли и в посока смяна на името на Държавна организация за протекция на детето на Държавна организация за правата на детето. В изявлението си Шалапатова акцентира и на даването на благоприятни условия да се работи в поддръжка на децата, само че и на родителите. По думите ѝ, макар спора, родителите имат потребност да продължат живота си, да работят, да отглеждат детето си, да се възстановят, сподели тя.

В полемика вземат участие представители на министерства и неправителствени организации.

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР